- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сраман графит против СПЦ: Увредљива порука на зиду цркве у Подгорици /фото/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Andrija12345678/Cropped photo / Црква Вазнесења Господњег у Подгорици
Црква Вазнесења Господњег у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
На зиду цркве поред Храма Христовог васкрсења у Подгорици освануо је сраман графит са увредљивом поруком на рачун Српске православне цркве.
СПЦ данас обележава Крстовдан, а на зиду цркве је исписан увредљив графит, који вређа вернике и свештенство највеће верске заједнице у Црној Гори објавили су подгорички медији.
Огласио се старешина Саборног храма протојереј-ставрофор Драган Митровић, који је о вандализму обавестио полицију и комуналну полицију која је обавила увиђај.
„Шокирани смо, просто не можемо да верујемо да постоји неко ко би испољио овакву мржњу према Српској православној цркви и према светињи Божијој. Такође, оно што морамо напоменути јесте да се овакав степен вандализма и скрнављења светиње први пут дешава, будући да овако нешто никада није исписано на цркви Вазнесења Господњег коју су још 1928. године подигли припадници насеља подгоричког Момишићи у славу Бога и ради свог спасења и својих предака и потомака“, саопштили су из Управе Храма.
Истакли су да овакве поруке вандализма које одишу нетрпељивошћу и мржњом, као и крајњим непоштовањем светиње могу само дубоко да забрињавају.

„Узимајући у обзир контекст написаног, уз разне медијске злоупотребе у дискурсу према Српској православној цркви које су присутне у јавности већ неко време, остаје да се закључи да је очигледно једном делу јавности намера да подстакне на нетрпељивост изазивајући дубље поделе у Црној Гори, самим тим и озбиљније сукобе и инциденте са несагледивим последицама у земљи у којој су нам јединство, мир, слога и љубав преко потребни и на коју Православна црква непрестано позива својом мисијом и деловањем“, нагласили су из СПЦ, преноси Дан.

„Надамо се да ће преовладати разум, мир Божији и добра воља и да се оваква непочинства више неће понављати јер ово није истинска слика Црне Горе и њеног народа која је најлепше приказана кроз достојанствене Литије љубави према Богу, светињи Божијој и љубави према ближем“, наводе из Храма.
Реаговала је и СНП која је позвала надлежне органе да што пре идентификују и процесуирају починиоце овог гнусног чина.
„У мору подела и несугласица које се дешавају сваког дана и понављају у све горим облицима, ово је још један атак на Српску православну цркву, која окупља убедљиво највећи број верника у Црној Гори и већ годинама је препозната као организација у коју грађани Црне Горе имају највише поверења“, поручили су из СНП и истакли:
„Због свега тога, мора се стати на крај оваквим појавама и коначно послати порука да говор мржње, нетолеранција и примитивизам више немају пролаз у нашем друштву“.
Иначе, још нико од надлежних није реаговао на овај непримерени графит на рачун СПЦ, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала