Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић и Ердоган: Односи Србије и Турске на највишем могућем нивоу/видео/

© AP PhotoАлександар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган
Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се данас после подне у Анкари са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. После састанка председници Србије и Турске обратили су се медијима.
Ердоган је након састанка изјавио да је срећан што су односи две земље на високом нивоу.
"Наши односи са Србијом су на највишем могућем нивоу. Разговарали смо о корацима које треба да предузмемо у наредном периоду. Обим наше трговине, упркос пандемији, наставља да обара рекорде", рекао је Ердоган.
Додао је да су размењене идеје о заједничким пројектима.
"Хвала драгом пријатељу јер пружа подршку нашим предузетницима. На састанку смо снажно и одлучно потврдили значај мира и стабилности на Балкану, разменили смо мишљења о политичкој кризи у БиХ, а подршка коју Србија пружа интегритету БиХ је важна. Неопходно је сарађивати са међународном зајендицом како би се избегле кризе и очува мир", рекао је Ердоган.
Обраћајући се медијима, Вучић се захвалио на дочеку који је уприличен за српску делегацију. Разговарано је о свим темама, највише о регионалним питањима, а у свим темама покушан је да се нађе заједнички именитељ.

"Треба да разумемо околности, да гурамо земље унапред, а не у прошлост која је важна да бисмо из ње извукли поуке. Важно је да својим рукама градимо бољу будућност. Наша економска сарадња расте, имамо 110 турских компанија које послују у Србији и оне су важне јер послују, између осталог, у малим местима, што је нама важно", рекао је председник Вучић.

Такође, рекао је да су важни инфраструктурни пројекти и да сарадња расте у свим областима. Разговарано је, додаје, о односима две земље, о миру, стабилности, о поштовању Дејтонског споразума, а по овом питању су се, каже Вучић, одлично разумели.
"Рекао сам Ердогану да Србија подржава интегритет БиХ и интегритет РС унутар БиХ. Заједнички ћемо морати да радимо на враћању поверења и вере, иако је то много тешко радити, јер на то део медија у Србији увек гледа с подозрењем", рекао је Вучић.
Ердоган је рекао да је територијални интегритет БиХ од велике важности, а да ће заједно са Вучићем наставити на решавању свих проблема. Након избора у Србији биће одржан заједнички састанак са Председништвом БиХ.
Вучић је изјавио и да је било речи и о инвестицијама.

"Говорио сам да је важно да се повезујемо ауто-путевима и у октобру очекујемо крај 18км од Кузмина до Сремске Раче, 80 одсто моста је готово и он је величанствен. За годину и по дана имаћемо модеран ауто-пут, а финансираћемо и комплетан ауто-пут до Бијељине", каже Вучић.

Пренео је да се разговарало и о изградњи аутопута Пожега-Котроман, односно до Вишеграда, који би даље требало градити до Сарајева.
"Рекао сам да је бесмислено да ми градимо, ако нико неће да гради Вишеград, јер само тако има смисао, а до тада нема. Надам се да ће власти у БиХ, ма које, јер не могу да улазим у то, то урадити. Тиме бисмо повезали Рашку са Београдом, Сарајевом, али и Софију и Истанбул са Сарајевом и Београдом. Верујем да заједно можемо то да урадимо, није проблем у нама", рекао је Вучић.
"Турска расте као наш спољнотрговински партнер, сада смо на 1,55 милијарди евра размене. Она је сада на десетом месту када је реч о земљама са којима имамо трговинску размену, а доскора су били 18-19.", рекао је Вучић.
Како је нагласио, разговарано је и о турским инвеститорима у Србији пошто су они, како је нагласио, важни јер покривају мања места.
Додао је да је са Ердоганом разговарао о свему, па и о заједничком деловању по појединим питањима у међународним организацијама.
Александар Вучић у Турској - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
СРБИЈА
Вучић се састао са Ердоганом /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала