Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Адвокат Гаши: Суђење Хашиму Тачију трајаће више од пет година, Специјални суд у Хагу није нормалан

© AP Photo / Jerry LampenХашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу
Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Суђење Хашиму Тачију, бившем лидеру ОВК и некадашњем председнику привремених институција у Приштини, почеће ове године, али ће трајати више од пет, изјавио је адвокат Том Гаши.
Против Хашима Тачија оптужница је потврђена 26. октобра 2020. и њом се терети за кривична дела ратних злочина и злочина против човечности, а њом су обухваћени и Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи. Сви су се изјаснили да нису криви. Они су ухапшени 5. новембра 2020. и пребачени у притвор у Хагу.
Адвокат Том Гаши за Косово онлајн каже да Специјални суд у Хагу "није нормалан" и да такав суд не постоји нигде у свету.
Гаши очекује да суђење Тачију почне ове године, иако је најављивано за септембар и децембар месец прошле године.
"Нигде у свету, у нормалним судовима, не може бити неко ухапшен и да се након тога и даље врши истрага, након подизања и потврђивања оптужнице. Мислим да то није нормално. Они су могли да на основу закона са којим раде врше истрагу у недоглед и нису били у неком временском шкрипцу, али није било потребно да Хашим Тачи и остали припадници ОВК буду ухапшени, оптужени, да се оптужница потврђује, и да се поново наставља са истрагом. Апсолутно то се никада нигде није десило и због тога мислим да ће суђење почети ове године, али да ће трајати више од пет година", казао је Гаши.
Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу продужио је притвор неколико пута бившим вођама ОВК.
Гаши сматра да Специјални суд у скорије време неће донети одлуку да лидери ОВК буду пуштени да се бране са слободе, иако услова за њихово обезбеђивање има.
"Ако се неко држи годинама у притвору, веома је тешко да се верује да ће бити ослобођен оптужнице, јер што се неко дуже држи са оптужницом и у притвору суд веома тешко доноси ослобађајуће пресуде", напомиње Гаши.
Гаши напомиње да је његова улога да сваком припаднику ОВК, који се налази у Хагу, помогне, а да је највећа помоћ са његове стране та што припрема тужбу против Дика Мартија и осталих који су умешани у приказивање злочина "вађење људских органа у једном селу у Албанији током рата". Гаши сматра да се то никада није доказало, а да је довело до стварања Специјалног суда који је, према његовом мишљењу расистички, и оптужује једну страну, а у рату 1998-99 биле су две стране, Србија и такозвано Косово.
Гаши је мишљења да ако у Специјалном суду буде донета ослобађајућа пресуда, Срби у њу неће веровати, и супротно, уколико неко буде осуђен од чланова ОВК, Албанци неће веровати.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала