- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блокиран центар Алма Ате због антитерористичке операције

© REUTERSНереди у Казахстану
Нереди у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Неколико улица у центру Алма Ате блокирано је због антитерористичке операције која је у току у овом казахстанском граду, саопштила је прес служба градске полиције.
Полиција је замолила грађане да имају разумевања за привремене мере и унапред прилагоде руту кретања.
Улице затворене за саобраћај налазе се у области где се привремено налази резиденција градоначелника Алма Ате.
Забрањени покрет Демократски избор Казахстана, на чијем челу је одбегли банкар Мухтаров Абљазов, позвао је своје присталице на протест у среду. Према наводима очевидаца, у том подручју су концентрисане снаге полиције и војске.
Ванредно стање уведено широм Казахстана 5. јануара након почетка нереда истекло је у среду у поноћ у Алма Ати, као и у граду Нур Султан, Алматинској, Атирауској, Жамбилској, Кизилординској и Мангистауској области.
У свим осталим регионима председник Казахстана укинуо је ванредно стање пре предвиђеног рока.
Власти у Алма Ати су упозориле да је, упркос укидању ванредног стања и полицијског часа, у граду и даље „црвени“ степен опасности од тероризма, да се врше даноноћне патроле, а контролни пунктови настављају да раде.
Подсетимо, казахстански председник Касим Жомарт Токајев обратио се 5. јануара земљама ОДКБ-а за помоћ „у превазилажењу терористичке претње”, након што су у земљи избили нереди због протеста против повећања цена течног гаса.
Савет колективне безбедности ОДКБ-а одлучио је да пошаље колективне мировне снаге у Казахстан ради нормализације ситуације у земљи. У операцији су учествовали војници из Русије, Белорусије, Јерменије, Киргизије и Таџикистана. Њима је поверена заштита стратешки важних објеката у земљи. У четвртак, 13. јануара, мисија је проглашена завршеном.
Војска на улицама Алма Ате - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
СВЕТ
Крвави потрес у Казахстану има једног великог победника /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала