- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган позвао Путина и Зеленског у Турску да реше несугласице

© REUTERS / MURAT CETINMUHURDARПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је руског и украјинског колегу, Владимира Путина и Владимира Зеленског да дођу у Турску како би „решили несугласице“ између Русије и Украјине, изјавио је портпарол турског лидера Ибрахим Калин.
„Анкара је спремна да игра сваку улогу ради спуштања тензија између Москве и Кијева. Председник Ердоган преговара са руским и украјинским лидером. Заправо, чак их је обојицу позвао да дођу у Турску уколико желе да се састану и реше своје проблеме и несугласице“, саопштио је Калин.
Према његовим речима, турски лидер ће у наредних неколико недеља отпутовати у Украјину због преговора са Зеленским.
„У исто време, бићемо у блиском контакту са Русијом како би се избегле било какве војне акције које могу да имају озбиљне последице“, истакао је Калин.
Портпарол сматра да је Москви и Кијеву потребан привремени споразум док се криза коначно не реши. У исто време, он каже да званична Анкара не искључује будуће размирице између Русије и Запада због ситуације око Украјине, чак и ако се тренутна ситуација реши.
„Мислим да је важно покушати да се пронађе некакав модус вивенди (привремени или прелиминарни међународни споразум закључен са очекивањем његовог коначног регулисања у будућности), као и да се то учини разумно и стрпљиво“, оценио је.
Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у уторак да перспектива „инвазије“ Русије на Украјину није реална.
Он је раније саопштио је да је његова држава спремна да буде посредник између Русије и Украјине, залажући се за мир у региону. С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да нема говора о посредничкој улози Турске у решавању сукоба на истоку Украјине.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
РУСИЈА
Ердоган жели да буде посредник између Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала