- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Изјаве словеначког премијера су опасне

© AP Photo / Mark SchiefelbeinМесец се види иза кинеске заставе на Тргу Тјенанмен у Пекингу
Месец се види иза кинеске заставе на Тргу Тјенанмен у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Кинеско министарство спољних послова оценило је као опасне изјаве словеначког премијера Јанеза Јанше о Тајвану и изразило оштар протест.
Таква реакција је уследила након што је Јанша у понедељак у интервјуу индијској ТВ станици рекао да Словенија и Тајван разговарају о успостављању заједничких представништава, преноси словеначка агенција СТА.
„Тајван је неодвојиви део кинеске територије. Влада Народне Републике Кине је једина легитимна влада која представља целу Кину, а принцип једне Кине је универзално призната норма међународних односа и универзални консензус међународне заједнице“, изјавио је портпарол министарства Џао Лиђен новинарима у Пекингу.
То је, како додаје, и политичка основа односа између Кине и Словеније и односа између Кине и Европе, пренео је кинески портал ЦГТН на енглеском језику цитирајући његове речи.
У интервјуу који је дао индијском јавном сервису „Doordarshan“, Јанша је рекао да Словенија и Тајван „раде на размени представника“. Он је објаснио да представници неће бити на нивоу амбасада, већ на „истом нивоу који су већ успоставиле многе земље ЕУ“.
Јанша је, такође, изјавио да ће Словенија подржати сваку суверену одлуку народа Тајвана, укључујући независност, ако то буде њихова слободна одлука.
Он је био веома критичан према Кини због њеног одговора на одлуку Литваније да отвори своје дипломатско представништво у Тајпеју.
Тајванско министарство спољних послова је у међувремену на Твитеру јуче изразило захвалност за Јаншину „континуирану подршку“, ретвитујући Јаншин интервју, пренео је Танјуг.
Јанез Јанша - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
СВЕТ
Прст у око Кини: Словенија отвара трговинско представништво на Тајвану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала