- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о предлогу Ердогана: Ако могу да утичу на Кијев, онда поздрављамо

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Ако Турска може да утиче на Кијев да испуни обавезе из Минских споразума, онда тако нешто можемо само да поздравимо, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков поводом иницијативе турског лидера да помогне у решавању проблема Украјине.
„Поздрављамо напоре сваке земље који могу да допринесу нормализацији ситуације у Украјини. Суштинска неслагања између Русије и Украјине су повезана са неиспуњавањем обавеза из Минских споразума од стране Кијева. Ако наши турски партнери могу да утичу на Украјинце и подстакну их на реализацију споразума, онда тако нешто можемо само да поздравимо“, рекао је Песков на редовном брифингу за новинаре.
Он је додао да је само место одржавања преговора мање важно питање, а да је главно – утицати на Кијев да спроведе договорено.
Раније данас из Анкаре је саопштено да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао руског и украјинског колегу, Владимира Путина и Владимира Зеленског да дођу у Турску како би „решили несугласице“ између Русије и Украјине.
„Анкара је спремна да игра сваку улогу ради спуштања тензија између Москве и Кијева. Председник Ердоган преговара са руским и украјинским лидером. Заправо, чак их је обојицу позвао да дођу у Турску уколико желе да се састану и реше своје проблеме и несугласице“, саопштио је Ердоганов портпарол.
Подсетимо, последњих месеци Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РУСИЈА
Ердоган: Изгледи за „руску инвазију“ на Украјину нису реални
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала