- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић упутио оштро писмо Пленковићу

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIЗоран Милановић у Приштини
Зоран Милановић у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Хрватски председник Зоран Милановић упутио је писмо председнику владе Андреју Пленковићу у којем позива премијера да смени министра обране Марија Баножића, пренели су данас хрватски медији.
Милановић је у писму оптужио Баножића да скрива од јавности закључке Инспектората одбране који потврђују да начелник Генералштаба Оружаних снага Хрватске, адмирал Роберт Храњ, није кршио закон у пружању подршке Канцеларији Председника, пренео је портал Индекс.
Милановић у писму, које је послато у понедељак, од Пленковића тражи и да хитно наложи декласификацију записника Инспектората одбране.
Предмет надзора Инспектората било је поступање Генералштаба ОС РХ у спровођењу Одлуке министра одбране о одржавању свечане заклетве 32. генерације регрута на добровољном војном оспособљавању те у пружању подршке Оружаних снага РХ Канцеларији председника Хрватске у 2021. години.
У писму је Милановић навео да је Инспекторат одбране утврдио да су Генералштаб и његов начелник поступали у оквиру законских прописа Републике Хрватске.
"Оваквим закључком потврђено је да је министар одбране лажно оптужио војни врх за кршење закона и тиме нанео штету Оружаним снагама и Републици Хрватској. Овде напомињем да је Ваш министар одбране током 2021. године упутио више од 190 службених дописа у којима је лажно тврдио како Генералштаб крши закон пружајући подршку председнику Републике и Врховном команданту ОС РХ", навео је Милановић.
Он је додао да и сам начин на који је министар одбране тражио инспекцијски надзор, унапред јавно окривљујући Генералштаб ОСРХ и адмирала Храња за кршење закона, те јавно позивајући адмирала Храња на оставку, потврђује да управо Пленковићев министар одбране континуирано злоупотребљава своја овлашћења.
"Овакво министрово злонамерно и погрешно тумачење законских одредби потврђује и његово потпуно неразумевање система командовања у Оружаним снагама РХ. На досад незабележен начин, министар одбране својим одлукама практично оспорава чак и уставни и законски положај и овласћења Председника Републике као Врховног команданта ОС РХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала