- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Посланици СНП-а гласаће како одлуче органи партије

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Предсједник СНП Владимир Јоковић је данас на пресу саопштио да би он њавише волио да постојећа парламентарна већина изабере нову владу Црне Горе, ако то не може, да се иде на изборе, а ако око тога не буде договора, видјети да ли да се подржи мањинска влада.
И Јоковић је данас саопштио новинарима да СНП неће заједно са ДПС-ом формирати никакву владу и да нема ништа од повратка ДПС на власт.
Он је казао да је премијер Здравко Кривокапић, дао себи право да каже да неки посланици СНП-а неће гласати за мањинску Владу.
“Сви ми ћемо гласати како одлуче органи партије а то су Глави и Извршни одбори", казао је предсједник СНП-а Владимир Јоковић на прес конференцији те партије.
Он се осврнуо на јучерашњу конференцију премијера Кривокапића.

"Интерпелација још није дошла у Скупштину а Кривокапић већ зна ко су издајници и ко ће како гласати, он не вјерује ни себи, а не да му вјерујемо ми" казао је Јоковић.

Предједник СНП-а је казао и да су у тој партији раније говорили да није добар концепт експертске Владе, али да су га подржали.
"СНП је прошао мучан период од формирања Владе, ко ће гдје - коме шта припада... На крају на дан упокојења митрополита Амфилохија рекао је да бира експертску Владу. Рекли смо да то није добар концепт али смо подржали Владу само да бисмо растеретили грађане да се ДПС неће вратити", казао је он.
Јоковић је подсјетио на очекивања своје партије.
"Очекивали смо Темељни уговор са СПЦ, развлашћивање ДПС-а, попис, сређивање бирачког списка, боље односе са Србијом, а они су најгори до сада".
Предсједник СНП-а је казао и да сматра да је премијер до сада само "куповао себи вријеме"
"Увијек је причао о реконструкцији Владе, нуђење потпредсједничких мјеста а све је била куповина времена. Постављање кадрова ДПС-а на кључне позиције није оно за што смо се борили. Прича о експертској Влади претворила се у причу о експертско-породичној Влади Кривокапића".
Јоковић је рекао да је СНП показао да има подршку међународне заједнице.
"Показали смо да СНП као грађанска партија, али коју гласају Срби, да можемо да правимо нову Црну Гору, да можемо да будемо толерантни, и СНП након потписивања меморандума са мањинама, има велику подршку међународне заједнице", казао је Јоковић.
Он се осврнуо и на смјену Владимира Лепосавића.

"Док смо се 30 година борили за промјене премијер је у дебелој ладовини ДПС добијао станове. Смјеном министра Лепосавића показао је да му сарадња са ДПС није страна а сада каже да би мањинској влади претходила корупција".казао је Јоковић

Јоковић је подсјетио да се Кривокапић није појавио ни на конгресу СНП-а.
"Премијер се није појавио на нашем Конгресу, отказао је пола сата прије почетка као и сви министри. Вјерујем да је разлог слоган Конгреса "Часно".
Јоковић је оптужио Владу да преко Агенције за националну безбједност (АНБ) врше притисак на чланове СНП-а.

"Јуче премијер без икаквог разлога каже "гласаће СНП тако и тако" и да га зову чланови СНП-а. Није тачно, него ова Влада врши притисак преко АНБ-а на чланове СНП-а. Јесмо ли ми криви што од 41 посланика, премијер сада има подршку десет посланика, можда ни толико", казао је Јоковић.

"Нијесмо овдје да бранимо СНП него да кажемо истину. Премијеру поручујемо да каже шта жели од СНП-а ми од њега ништа нијесмо добили. Нека премијер каже како ће гласати СНП и ми ћемо му жељу испунити иако он нама није испунио ниједну жељу Ова Влада можда није најгора, али ако је најбоља у историји нека каже премијер шта је урадила за овај период. Можда је Влада најбоља, али је ово најгори премијер од кад је Црне Горе", казао је Јоковић.
Он је казао и да је рјешење на домаку, а да је сваки други сценарио бољи од тренутног.
"Вјерујем да је рјешење на домаку и да Црна Гора никад назад неће кренути. ДПС иде у политичку прошлост. Нека нова влада, избори све је боље него овај статус кво који је неодржив", казао је Јоковић.
На питање како ће се изјаснити на иницијативу ГП УРА, Јоковић је одговорио да ће се у наредном периоду видјети хоће ли бити мањинске владе или ће бити избори.
"Залажем се да у свакој будућој власти буду националне мањине", казао је он и додао.
"Рекли смо да ћемо гласати како одлуче органи партије, а наш став је нова влада".
Јоковић је рекао и да је "апсолутни спин да је дио чланства против тога".
Казао је да није чуо да је било притисака на посланике СНП-а али ти притисци би били узалудни.
Рекао је да немају информацију да је иницијатива стигла у Скупштину нити су је они добили.
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
Коалиција коју предводи УРА данас подноси иницијативу за смену Владе Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала