- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Суд у Кијеву одбацио захтев за хапшење Порошенка

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБивши председник Украјине Петро Порошенко на заседању партије Европска солидарност у Кијеву
Бивши председник Украјине Петро Порошенко на заседању партије Европска солидарност у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Печерски окружни суд у Кијеву, где је у току суђење бившем украјинском председнику Петру Порошенку оптуженом за велеиздају, одбацио је захтев тужилаштва за његово хапшење. Суд је одредио да он не сме да напушта земљу, а дужан је и да се појави пред судом или полицијом на позив.

Суд није одобрио ни захтев тужилаштва за кауцију од 35,8 милиона долара. Суд је такође обавезао Порошенка да преда пасоше.

Изрицање судске пресуде праћено је протестом присталица бившег украјинског лидера на којем је присуствовало неколико хиљада људи. Према саопштењу прес-службе кијевског МУП, један полицајац и један демонстрант повређени су током туче на протесту.
Подсетимо, Порошенко је у понедељак ујутру долетео из Варшаве у престоницу Украјине, где је почело заседање Печерског окружног суда Кијева који је разматрао захтев за његово хапшење. Исти суд је 6. јануара запленио имовину бившег председника.
Бивши председник је оптужен јер је набављао угаљ из Донбаса током 2014-2015. Случај је покренут по члановима Кривичног закона Украјине Финансирање тероризма, Велеиздаја и Стварање терористичке организације. Порошенку прети казна до 15 година затвора са или без конфискације имовине. У децембру 2021. истражитељи су покушали да му уруче позив, али их је бивши председник игнорисао и истог дана одлетео у Турску. Порошенкова партија је саопштила да је њен лидер отпутовао „на унапред планирану дипломатску турнеју у Турску и Пољску“.
Бивши председник Украјине Петро Порошенко - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
СВЕТ
Порошенко стигао у Кијев, почело суђење за велезидају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала