- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сви мировњаци напустили Казахстан: Ко покуша да „угризе“ Русију и њене савезнике – остаће без зуба

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМировњаци из Таџикистана, Јерменије и Киргизије након доласка у Казахстан
Мировњаци из Таџикистана, Јерменије и Киргизије након доласка у Казахстан - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Последње јединице руских мировњака, које је предводио генерал-пуковник Андреј Сердјуков, напустиле су Казахстан и упутиле се ка Москви, саопштило је Министарство одбране Русије. Тиме је повлачење мировних снага ОДКБ-а званично завршено, како је и планирано.
„Са аеродрома Нур Султана и Алма Ате у Републици Казахстан полетела су четири авиона војно-транспортне авијације Русије са мировњацима. Тим авионима ће се вратити кући последње јединице мировњака и команда мировним контингентом на челу са Сердјуковим“, прецизирало је Министарство.
С тим у вези, командант мисије истакао је да су мировњаци ОДКБ-а успешно обавили задатке у Казахстану и да није била дозвољена ниједна провокација против њих.

„Контингент мировних снага пет земаља је решио постављене задатке. У исто време су мировњаци показали високу спремност на акције, професионалност и организованост“, додао је Сердјуков.

То је потврдио и директор департмана за евроазијске интеграције Министарства спољних послова Казахстана Александар Сињаговски. Како каже, МИП примећује улогу организације и њен допринос стабилизацији ситуације у земљи. Мировна мисија је спроведена у духу савезничке узајамне подршке, нагласио је он.
Са своје стране, амбасадор Русије у Казахстану Алексеј Бородавкин каже да су мировњаци ОДКБ-а бриљантно и у потпуности извршили своје задатке.

„Наши противници ће морати добро да упамте да ће, ако покушају да ’угризу‘ Русију и наше савезнике, остати без ’зуба‘“, нагласио је амбасадор у обраћању на свечаној церемонији испраћаја руског контингента колективних мировних снага ОДКБ у отаџбину.

Према подацима руског војног ресора, из Алма Ате је обављено више од 100 летова авиона Ил-76 и Ан-124 војно-транспортне авијације Министарства одбране Русије ка Чкаловску у Подмосковљу, у Иваново, Уљановск, Јереван, Душанбе и Минск, како би мировњаци били враћени кућама.
Казахстан су раније напустили мировни контингенти Јерменије, Белорусије, Таџикистана и Киргизије.
Повлачење мировњака земаља Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), започето је 13. јануара. Руски министар одбране Сергеј Шојгу је тог дана на састанку са руским лидером Владимиром Путином саопштио да ће повлачење бити завршено 19. јануара.
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Операција ОДКБ у Казахстану порука свима – с нама је опасно ратовати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала