- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„За Србију, Републику Српску и Русију“ – хладним Дунавом за Часни крст

© Sputnik / Лола ЂорђевићПливање за Часни крст
Пливање за Часни крст - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Двадесетдвогодишњи припадник полицијске бригаде Ђорђе Лукић први пут је ове године пливао за Часни крст на Земунском кеју у Београду. Није се надао да ће Богојављенску трку завршити пре осталих, али управо то се догодило. Изашао је из хладног Дунава као победник и поздравио окупљене речима: „Бог се јави!“
Уследио је одговор неколико стотина окупљених грађана: „Ваистину се јави!“. Огрнут пешкиром и држећи у рукама Часни крст, Ђорђе је честитао свим пливачима, рекавши скромно, али самоуверено да су сви они победници.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЂорђе Лукић, победник трке за Часни крст.
Ђорђе Лукић победник у пливању за Часни крст - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Ђорђе Лукић, победник трке за Часни крст.

Хладним Дунавом за Часни крст

Деоницу од 33 метра препливала су укупно 223 пливача, од којих су 30 биле жене. Двадесетогодишња Марија Божовић из Ариља, студент Медицинског факултета, већ седми пут учествује у Богојављенској трци. Дунав јој је, каже, био хладан, али није као Рзав:
„Нема овде неке припреме, чисто психички да будеш спреман на нешто што те чека и то је то. Никада не можеш да се довољно припремиш за овако хладну воду. Наравно, учествоваћу и следеће године“.
© Sputnik / Стефан ЂурићМарији Божовић је ово седми пут да плива за Часни крст.
Марији Божовић је ово седми пут да плива за Часни крст. - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Марији Божовић је ово седми пут да плива за Часни крст.
Пре почетка трке, пливачи су пред понтон стигли гласно певајући песму „Христе боже“, након чега су развукли српски барјак дучагак чак 105 метара. Потом су стали пред свештенике који су им прочитали молитву и благосиљали их, а затим положили заклетву Богу у част Србије, Косова и Метохије и Часног крста, коју су завршили покличом: „За Бога, Србију, Републику Српску и Русију!“

Публика из Србије, Републике Српске и дијаспоре

Окупљени грађани дошли су с разних страна, како из Земуна, других делова Београда и читаве Србије, тако и из Републике Српске и дијаспоре. Анђелија Перазић је Српкиња која се пре годину и по дана преселила из Берлина у Београд. Први пут присуствује пливању за Часни крст, у ком је учествовао и њен дечко.
„Била сам у цркви пре тога, гледали смо како освештавају воду. Много света има, баш је дивно што су се сви окупили и Црква и Жандармерија и полиција, а још је предиван дан. Овога нема у Берлину. Тамо је другачији менталитет. Они су другачији, хладни. Они ово не познају. За њих постоје само Ускрс, Божић и рођендан“, каже Анђелија за „Спутњик“.
Старији господин из Земуна, Љубиша Јанковић, већ 10 година долази да гледа Богојављенску трку на кеју:
„Земун има душу, овај део овде око Дунава, тога нема на Дорћолу, Карабурми, нигде. Верујте ми. Доћи ћу и следеће године, само да ме Бог поживи“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПре почетка трке, пливачи су пред потон стигли гласно певајући песму „Христе боже“, након чега су развукли српски барјак дучагак чак 105 метара.
Пливање за Часни крст - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пре почетка трке, пливачи су пред потон стигли гласно певајући песму „Христе боже“, након чега су развукли српски барјак дучагак чак 105 метара.
И Дубравка Малохоџић годинама прати пливање за Часни крст у тој општини:
„Увек је другачији доживљај. Могу рећи да је ове године највише учесника. Они су храбри што уопште не размишљају о ковиду, него о животу. Ово је једна лепа представа да живот треба да траје, да сви морамо да будемо заједно и боримо се и да нам буде боље у животу“.

Истакнуто братство Србије и Русије

Били су ту и представници Владе Србије, општине Земун, припадници Жандармерије и Ватрогасне бригаде, али и домаћи чланови мото-клуба „Ноћни вукови“, који су били гости церемоније и одражавали карику пријатељства између Русије и Србије.
„Чувамо братство које постоји између Русије и Србије које постоји уназад годинама, вековима. На позив општине Земун дошли смо да увеличамо овај догађај. Свака част свима, прелепо је било данас. Надам се да ће постати традиција да мото-клуб ‘Ноћни вукови’ сваке године учествује. Већ догодине ће то можда бити и мало озбиљније с наше стране, а биће и пливача сигурно“, казао је Дејан Ристић, старешина „Ноћних вукова“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДејан Ристић, старешина „Ноћних вукова“.
Дејан Ристић, старешина „Ноћних вукова“. - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Дејан Ристић, старешина „Ноћних вукова“.
Церемонија на Земунском кеју такође је започета поздравом „Бог се јави“, након чега је уследила песма „Весели се српски роде“, у извођењу музичког ансамбла „Фенички бисери“.
У Беранама одржано богојављенско пливање за крст часни - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
Традиционално пливање за крст часни у Беранама
Пливање за Богојављенски крст - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РЕГИОН
Пливањем за Часни крст широм Српске обележено Богојављење /фото/
Пливање за Часни крст - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
ДРУШТВО
Бог се јави! Пливање за Часни крст широм Србије /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала