- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ни у рату то није могуће: Америка против Русије спрема невиђен потез у монетарној историји

© AFP 2023 / JIM WATSONЏозеф Бајден и Владимир Путин
Џозеф Бајден и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Онемогућавање руских банака да користе долар, што је као могуће санкције Русији најавио амерички председник Џозеф Бајден, био би не само невиђен потез у досадашњој монетарној историји, него нереалан и штетан по саму Америку, сматра професор банкарства на Економском факултету у Београду, др Ђорђе Ђукић.
САД спремају санкције Русији какве Владимир Путин никад није видео, изјавио је Бајден и ту готово да је био у праву. Не само да их Путин никада није видео, него до сада нико никада. "Ако уђу (у Украјину), платиће. Њихове банке неће моћи да користе доларе", запретио је Бајден.

Бајден прети из празне пушке

По оцени Ђукића, међународни финансијски систем је због глобализације до те мере повезан, да је претња апсурдна.
На питање како би могла да буде реализована Бајденова претња, професор банкарства за Спутњик објашњава да би то било могуће искључењем Русије из СВИФТ-а, међународне бакарске мреже за регистровање финансијских трансакција, чиме би била онемогућена њена плаћања. Ту је, каже, и опција коришћења чињенице о постојању лимита на међубанкарске операције између руских и западних банака, укључујући и конверзију једне валуте у другу.
Може се, такође, играти и на карту спречавања Русије да рефинансира свој јавни дуг и на јачање санкција компанијама из енергетског и војног сектора, додаје он, али је и врло скептичан да би од свега тога могло нешто да буде.
© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаБајден је запретио Русији да њене банке неће моћи да користе доларе што је незабележено у монетарној историји
Зграда Централне банке Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Бајден је запретио Русији да њене банке неће моћи да користе доларе што је незабележено у монетарној историји

ЕУ не би пристала

„Треба истаћи да је врло тешко очекивати да се пре свега са ЕУ постигне било какав консензус око овога. Разлог је што многе земље које имају чврсте аранжмане са Русијом, не само по основу енергетске зависности, већ и увоза других репроматеријала, али и извоза на руско тржиште, сигурно неће бити вољне да дају свој глас за такав сет мера“, сматра Ђукић.

Покушај да се Русија искључи из СВИФТ-а довео би, како истиче, до потпуног колапса међународног тржишта поготово када су енергенти и сировине у питању, због чега би био погођен огроман број светских компанија. Ако би ове мере које се разматрају, биле усвојене оне би имале врло лоше консеквенце, јер би дошло би до комплетног ометања међубанкарских операција и трансакција у спољној трговини, јасан је наш саговорник.

Ни Волстрит не би оћутао

Глобално тржиште, поготово у условима пандемије којој се још не види крај, би тотално било поремећено са несагледицвим економским последицама. Зато је, по оцени Ђукића, више у питању настојање америчке администрације да заплаши руску страну, него што је реално да та мера елиминације долара из руског банкарског система буде примењена у пракси.

„Треба имати у виду да америчка страна има интензивне трансакције са европским банкама, а оне опет са руским банкама, што говори да би та ланчана негативна реакција била вишеструка. Ја не верујем да ће банкарски кругови, како амерички, а пре свега Волстрит, тако и најмоћније европске банке остати неме на такву врсту опције која се сада разматра због једноставне чињенице да би њихово пословање било драстично угрожено“, истиче профеор Економског факултета.

Посебно што у таквим ситуацијама берзе реагују хировитио и цене акција многих би драстично опале. Зато он нема сумњу да би се све то Америци вратило као бумеранг.
© Sputnik / Джина Мун / Уђи у базу фотографијаВолстрит и европске банке неће дозволити експеримент који би угрозио њихово пословање
Путоказ у улици Волстрит у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Волстрит и европске банке неће дозволити експеримент који би угрозио њихово пословање
„Мислим да крупни финансијски капитал неће дозволити да политичари прибегну једном таквом експерименту, невиђеном у досадашњој монетарној ситорији“, закључује Ђукић.

Строгоћа може да се тренира само на малима

Он напомиње да чак ни у ратним околностима до сада није забележено тако нешто што Бајден најављује. Подсећа, додуше, да је СР Југославије током санкција Запада уведених почетком деведесетих година прошлог века била спречена да користи средства на рачунима страних банака, да измирује обавезе по својим дуговима.
„Али строгоћа може да се тренитра на малим земљама. У случају Русије то није могуће“, истиче саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала