- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белорусија мења Устав - ограничава број мандата председника

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко је заказао референдум о изменама и допунама Устава за 27. фебруар, саопштила је прес служба председника Белорусије.

„Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је 20. јануара указ бр.14 'О одржавању референдума у Републици'. У складу са документом, референдум о изменама и допунама Устава заказан је за 27. фебруар 2022. године“, наводи се у саопштењу.

У документу је декретом дефинисана формулација питања на референдуму које се дословно репродукује у гласачком листићу: „Да ли прихватате измене и допуне Устава Републике Белорусије?“. Измене и допуне Устава које су планиране да се изнесу на референдум су приложене у уредби.
Како наводи прес служба, одлука која буде донета на референдуму ће ступити на снагу десет дана после званичне објаве.
„Утврђено је да је одлука која је донета на референдуму представља саставни део Устава“, наводи се у саопштењу.
Централној комисији за изборе и спровођење референдума је наложено да организује референдум, обезбеди објављивање резултата и да врши контролу поштовања закона.
Нацрт амандмана на Устав, који је припремила специјално успостављена комисија и радна група, објављен је за јавне коментаре крајем децембра. Затим је организована јавна расправа о пројекту током које су Белоруси могли да пошаљу предлоге било којим државним органима. У том периоду су државне власти добиле више од 4.000 предлога грађана.
Између осталог, нацрт који је раније објављен предвиђа да ће Белорусија остати република на челу које је председник. Предлог је да се консолидује норма да једна иста особа може бити председник не више од два мандата.
У складу са предложеним амандманима у Уставу се може појавити део о Белоруској народној скупштини која ће постати врховни представнички орган народне власти у Белорусији и утврђиваће основну унутрашњу и спољну политику Белорусије, војну доктрину и концепцију националне безбедности.
Предвиђено је да председника може да смени Народна скупштина у случају систематског или грубог кршења Устава или издаје државе, или другог кривичног дела.
Грб Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
СВЕТ
Објављен нацрт новог Устава Белорусије: Да ли Лукашенко одлази?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала