- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Изненадни потез Џонсона: Крај Ковида или нови политички маневар

© AP Photo / Kirsty WigglesworthБорис Џонсон, премијер Велике Британије
Борис Џонсон, премијер Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Британски премијер Борис Џонсон жели да укине антиковид мере које су у тој земљи на снази јер је то једини начин да политички преживи. Џонсон нема избора осим да спроводи план који је у супротности са идејама СЗО, али није у супротности са великим делом јавности, која жели укидање мера.
Овако Синиша Љепојевић, некадашњи дописник српских медија из Лондона коментарише најаву Бориса Џонсона да ће од 27. јануара у Великој Британији престати обавезна употреба маски и пасоша о вакцинацији.
Британски премијер Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
СВЕТ
Борис Џонсон укинуо ковид пропуснице, обавезу ношења маски и рад од куће
Џонсон је у обраћању Парламенту изјавио да је дошло време да се верује у мишљења стручњака да је омикрон сој коронавируса у Британији достигао врхунац, те да је циљ укидање самоизолације и рада од куће. Од 20. јануара маске више нису обавезне у учионицама.
Говорећи о оптужбама о организовању забаве у резиденцији у Даунинг стриту у време када је то било забрањено, а што се Џонсону посебно ставља на терет, Љепојевић, који је, како каже, у то време боравио у Лондону, каже да су сви тада правили забаве.
„Он би могао да се критикује и напада за много озбиљније ствари. Али то се не спомиње, него се спомиње један парти. Тако да мислим да је једним делом то разлог што је укинуо све рестрикције. С друге стране, постоји велико незадовољство јавности и на овај начин он поново политички преживљава и добија нови простор. Сада, како ће даље, видећемо“, каже Љепојевић.
Џонсон је направио много грешака као премијер, додаје наш саговорник.
„Он је разочарао многе јер људи који су гласали за њега гласали су због Брегзита, а Брегзит пре свега значи раскид са једним моделом друштва, са једним начином рада који симболизује ЕУ. Тако да је излазак из ЕУ, у ствари, побуна против једног друштвеног модела. Он нажалост то није испунио“, истиче Љепојевић.
Међутим, победу на прошлим изборима, која је била историјска, јер је Конзервативна партија освојила највећи број мандата од времена Маргарет Тачер, ова странка дугује управо Борису Џонсону и ако буде следио до краја интересе и жеље већине људи, нема никаквог разлога да његова партија буде против њега. Стога, закључује Љепојевић, најава укидања свих рестрикција може да значи наговештај да он спрема политички повратак.
Нови британски премијер Борис Џонсон испред Улице Даунинг бр. 10 у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
СВЕТ
Журке у седишту премијера док су грађанима била забрањена окупљања: Борис Џонсон на мети критика
Након што је укинула рестрикције у новембру, британска влада је морала да врати ограничења у децембру због појаве омикрон соја коронавируса, такозвани „План Б“ који подразумева рад од куће где је то могуће, ношење маски у јавном превозу и затвореним просторима, као и потврду о вакцинацији за улазак на места као што су ноћни клубови.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала