- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Музички фестивал „Роси фест“ од 25. до 29. јануара у Београду

© Фото : Роси фестКонцерт Синагогалног ансамбла из Берлина и хора "Браћа Барух" из Београда
Концерт Синагогалног ансамбла из Берлина и хора Браћа Барух из Београда - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Музички фестивал „Роси фест 2022“ биће одржан од 25. до 29. јануара са учешћем страних и домаћих уметника у Народном музеју и Народном позоришту у Београду, саопштила је дирекција фестивала.
Отварање манифестације 25. јануара биће у знаку специфичне музичке изложбе у Атријуму Народног музеја, односно у виду савремено постављеног концерта – „Музичке изложбе барока“, у режији позоришне уметнице Ане Григоровић.
Међу извођачима ће бити камерни састав најстаријег јеврејског хора на свету – „Браћа Барух“, камерни инструментални састав, као и солисти Александра Јовановић (сопран), проф. Ладислав Мезеи (виолончело) и доц. Стефан Зекића (диригент, баритон).
Разноврстан програм састављен је од пажљиво одабраних композиција Росија, Монтевердија, Лотија, Лидартија, Хендла и других барокних композитора.
На традиционалном концерту за овај фестивал „Портрети и сећања“, на Јутјуб каналу фестивала 27. јануара биће емитована дела младих композитора одабрана на истоименом конкурсу од стране уметничког савета фестивала.
Тема конкурса има циљ интерпретацију и одржавање сећања на догађаје и личности у погледу холокауста путем нових дела класичне музике.
Ове године биће изведена дела седам младих аутора из пет земаља: Отоа Ванкеа (Чешка), Хорхеа Андреса (САД), Кармел Куриел (Израел), Марка Каранфиловског (Србија), Гила Дорија (Израел), Чеснија Палмера (Јужноафричка Република) и Павела Несита (Чешка).
Део програма фестивала посвећен је и научном истраживању, тако да ће др Ана Стефановић, угледни српски музиколог, поново одржати предавање у Музеју Народног позоришта 28. јануара.
У наставку тог фестивалског дана на малој сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта биће изведен и концерт „Инспирације за виолину и харфу“ састава „Дуо Едит“, који ће извести широк дијапазон програма у аранжману за овај несвакидашњи инструментални бенд: од познатих дела класичне музике до хитова из многих мјузикала.
Финално вече 29. јануара биће у знаку концерта вокалног ансамбла „Елинор“ из Словеније који ће представити репертоар композиција широког стилског спектра, од времена Саломона Росија до данас.
Фестивал је организован уз подршку Министарства културе и информисања, Јеврејске општине Београд, СОКОЈ, амбсаде Израела и Италијанског института за културу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала