- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Скинута ознака тајности: Освануо снимак који приказује амерички напад на цивиле /видео/

© AFP 2023 / Bonny SchoonakkerДрон, беспилотна летелица у америчкој бази Баграм у Авганистану
Дрон, беспилотна летелица у америчкој бази Баграм у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Пентагон је објавио видео-снимке који приказују амерички ваздушни напад у којем је прошле године убијено 10 цивила у авганистанској престоници, што је била једна од последњих америчких борбених мисија пре него што је Вашингтон окончао дводеценијски рат.
Снимак са којег је скинута ознака тајности приказује тренутак када су авганистански хуманитарни радник и девет других небораца, укључујући седморо деце, убијени у америчком нападу уз помоћ две беспилотне летелице које су летеле изнад Кабула током бомбашког напада 29. августа 2021, пише „Њујорк тајмс“.
Док је војска првобитно тврдила да је напад био усмерен на припаднике ДАЕША (организација забрањена у Русији) који су превозили експлозив, касније је приморана да се повуче и призна да су у нападу убијени само цивили.
Уочи напада, две беспилотне летелице пратиле су белу „тојоту королу“ коју је возио човек касније идентификован као Земари Ахмади, хуманитарни радник америчке организације за храну и образовање. Након што је неко време праћен, Ахмадијев ауто је погођен на прилазу његове куће, што се види 8. минута на снимку. Експлозија је захватила имање, моментално убивши Ахмадија и неколико деце која су изјурила да га поздраве, као и друге чланове породице у близини.
Истрага коју је спровело ваздухопловство САД закључила је да операција није прекршила ниједан закон и није препоручила никакву дисциплинску акцију. Иако је истрага открила да снимци надзора показују присуство најмање једног детета у близини места напада око два минута пре него што је покренута, Пентагон је рекао да би то било лако пропустити у реалном времену, преноси РТ.
Авганистанци прелазе границу са Ираном - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
РУСИЈА
Русија упозорава: Прети нови талас мигрантске кризе након одласка Америке из Авганистана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала