- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Вашингтон дао зелено светло: Балтичке земље могу наоружати Украјину америчким системима

© AP Photo / Ukrainian Defense Ministry Press Service Украјински војници са преносивим лансерима "Џавелин"
Украјински војници са преносивим лансерима Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Америчка администрација дала је одобрење балтичким земљама да испоручују Украјини противтенковске и противавионске системе америчке производње, а Вашингтон планира да пошаље Кијеву и пет војно-транспортних хеликоптера Ми-17, пише лист „Вол стрит џурнал“.
Наиме, Естонији, Литванији и Летонији било је потребно званично одобрење Сједињених Америчких Држава као произвођача и добављача оружја да извезу системе „џавелин“ и „стингер“.
„САД су дале зелено светло балтичким државама-чланицама НАТО-а да пошаљу оружје америчке производње у Украјину... Одлука ће омогућити Естонији, Летонији и Литванији да пошаљу противтенковске системе 'џавелин' и ПВО системе 'стингер' украјинским снагама“, наводи се у тексту.
Како је прецизирано, америчка администрација је обавестила Конгрес о намери да испоручи Украјини пет хеликопера Ми-17 руске производње који су првобитно били намењени за војску у Авганистану и који су ремонтовани у Украјини.
Раније је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да се ојна помоћ Запада тумачи у Украјини као бланко дозвола за војну операцију у Донбасу. Она је подсетила да је у последњих неколико месеци Вашингтон испоручио Украјини 30 противтенковских ракетних система „џавелин“ и 180 ракета за њих. Осим тога, по медијским подацима, САД се спремају да пошаљу Украјини оружје у вредности од 20 милиона долара.
Подсетимо, заменик министра одбране Џејмс Хипи потврдио је у среду да је Велика Британија испоручила Украјини неколико хиљада лаких противтенковских ракета. Претходно је министар одбране Бен Волас рекао да ће Лондон послати Украјини ово наоружање за потребе „самоодбране“.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Руски званичници из дана у дан изјављују да се руска војска налази на сопственој територији и, према томе, нико нема право да поставља захтеве у вези са њеним кретањем.
Ракетни систем Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РУСИЈА
Москва: Запад жели да изазове мањи рат у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала