- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: НАТО претвара свемир у бојно поље

© Фото : Роскосмос / Олег КотовСтателит у Земљиној орбити
Стателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Стратегија НАТО-а за свемирску политику је деструктивна и усмерена на претварање свемира у бојно поље, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Документ је тенденциозан и, заправо, провокативан. Сачињен је у складу са деструктивним смерницама свемирски значајних земаља-чланица НАТО-а на челу са Сједињеним Америчким Државама, чији је циљ постављање оружја у свемир, употреба силе или претње силом против свемирских објеката других земаља и претварање свемира у бојно поље“, нагласила је портпаролка.
Она је додала да је документ о свемирској политици НАТО-а покушај да се легализује употреба силе у свемиру, што је у супротности са спречавањем трке у наоружању у овој средини.
Захарова је напоменула да се документ, објављен 17. јануара под називом Свеобухватна политика НАТО-а о свемиру, односи на приоритетне задатке и правце рада Алијансе у свемиру.
Према њеним речима, ови фактори још једном потврђују релевантност и исправност предлога Москве за безбедносним гаранцијама, као и потребу за правно обавезујућим иницијативама које промовишу Русија и њени истомишљеници за спречавање трке у наоружању у свемиру.
НАТО је раније објавио Свеобухватну политику НАТО-а у свемиру, која има за циљ да принципе колективне одбране Алијансе прошири на свемир, укључујући и члан 5 – „напад на једног је напад на све“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала