- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бивши бугарски министар: Премијер понавља југословенски и совјетски клише о „фашистичком режиму“

© Depositphotos.com / VileviСофија, престоница Бугарске
Софија, престоница Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
Пратите нас
Историјска писменост бугарског премијера Кирила Петкова је равна нули, сматра бивши министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов коментаришући недавне изјаве бугарског премијера на тему акција Бугарске у Македонији током Другог светског рата..
Вардарском Македонијом је управљала Бугарска од априла 1941. године до септембра 1944. године. У Бугарској се овај период назива бугарска администрација, а у Северној Македонији – бугарска фашистичка окупација, с обзиром да је тих година Бугарска била члан Тројног пакта и њена територија је служила за распоређивање немачке војске која се спремала за операције у Југославији и Грчкој.
Како пишу бугарски извори, у Македонији су на бугарску војску гледали као на ослободиоце.
Бугарски премијер је 18. јануара био у посети Северној Македонији када је изјавио да не треба игнорисати неке историјске чињенице, као што је бугарско управљање у Македонији, већ је потребно говорити о „фашистичком режиму ако је постојао, а не о бугарским фашистима“. Он је навео да је фашистички режим био актуелан широм Европе и специјална радна група бугарских и македонских експерата би требало да разјасни како је то утицало на Северну Македонију.
Ова изјава премијера је изазвала негодовање на друштвеним мрежама и међу неким политичарима и новинарима. Према речима бившег министра одбране Бугарске, Петкову би требало одговорити да у Бугарској никада није био фашистички режим, што је и научно доказано, и да је време да престане да користи југословенски и совјетски клише.
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
СВЕТ
Бугарски политичар о могућим санкцијама због Северне Македоније: Америка да објасни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала