- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија није претња украјинском народу и не намерава да нападне Украјину /видео/

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров на састанку са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном у Женеви
Сергеј Лавров на састанку са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном у Женеви  - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је после састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Женеви да Русија никада није била претња украјинском народу и да не намерава да нападне Украјину.

„Поменули сте изјаву о томе да Украјина не представља никакву претњу по Русију. Желим још једном да подсетим оне који се баве анализом наших ставова да Русија никада и нигде, ниједном, није била претња украјинском народу“, рекао је министар новинарима.

Подсетио је и на то да је украјински председник Владимир Зеленски јавно рекао да треба „послати у Русију“ оне његове суграђане који себе доживљавају као Русе и назвао „смећем“ оне који се у Донбасу боре против државног тероризма од стране кијевског режима.

„Ко коме представља претњу и у шта те претње могу да се претворе - велико је питање. Русија нема намеру да нападне Украјину“, рекао Лавров коментаришући наводне претње Русије Кијеву.

Рекао је и да током разговора поновио захтев Москве о неширењу НАТО на Исток и додао да је Блинкен обећао да ће Америка изнети свој став према тој обавези.
„НАТО ради против Русије и због тога се Москва изјашњава против ширења блока на Исток. Тај савез је био формиран против СССР, а сада ради против Русије“, истакао је шеф руске дипломатије.
Москва, како је истакао, не претендује на зоне утицаја, али то што сада НАТО ради у односу према Украјини показује да они управо тако виде ту земљу.
Он је додао да су се на састанку поново могли чути неки од аргумената САД у прилог слободе избора Алијансе.
Према речима Лаврова, Русија не искључује да је сва хистерија коју је Запад подигао око Украјине усмерена на то да се прикрије курс Кијева у правцу неиспуњавања обавеза из комплекса мера "Минск 2".
„Још једном сам га позвао да искористи утицај на кијевски режим како би га приморао да се уразуми и престане да саботира тај најважнији документ“, рекао је Лавров.
Жалосно је, како каже, што одрасли људи одмеравају ко је бољи и јачи, а не размишљају о томе како да свет учине безбедним.
Такође је истакао да Русија сматра да се питањем Украјине треба детаљно бавити, али да се тема архитектуре европске безбедности не сме сводити на то.
Разговоре је оценио као корисне и отворене и додао да се процена о томе у ком правцу иду преговори, исправном или не, може донети тек кад Русија добије некакву реакцију САД на папиру поводом предлога о гаранцијама безбедности.
Лавров је рекао да размештање руских војних база у Латинској Америци, конкретно у Венецуели и на Куби, није било тема разговора, као и да Блинкен није покретао питање помоћи ОДКБ Казахстану.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала