- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Хоће ли цене основних производа бити замрзнуте још три месеца

CC0 / Pixabay / Колица у продавници
Колица у продавници - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Уредба Владе Србије донета 1. децембра прошле године којом су замрзнуте цене шест основних прехрамбених производа на 60 дана, према оцени професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, Бранислава Влаховића, који се бави управо тржиштем пољопривредних производа, требало би да буде продужена минимум још три месеца.
Он за Спутњик каже да су такве мере непопуларне, али да су у одређеним условима на тржишту неопходне.

Минимум три месеца – добро за потрошаче

Пошто важност Уредбе истиче за две недеље, а предвиђена је могућност њеног продужавања, то ће извесно је, и бити урађено. Министарка трговине Татјана Матић је већ најавила да је у припреми нова Уредба којом ће бити обухваћене исте намирнице о чему ће одлучивати влада.
Влаховић, као и Матићева, сматра да је то неопходбно с обзиром на инфлаторни притисак који по проценама Народне банке Србије неће попустити до половине године. Инфлација на годишњем нивоу била је четири одсто, док је у децембру, у односу на исти месец пропшле године износила 7,9 одсто.
„Сматрам да ће ова мера бити продужена минимум још три месеца. Мислим да би то било добро са становишта крајњег корисника – потрошача и да би их та мера заштитила од даљег повећања цена основних прехрамбених производа“, каже Влаховић.

А рентабилност произвођача

CC0 / Pixabay / Цене основних шест животних намирница замрзнуте су до почетка фебруара на ниво од 15. новембра
Млеко у стакленим боцама - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Цене основних шест животних намирница замрзнуте су до почетка фебруара на ниво од 15. новембра
Он је мишљења да је реч о доброј мери, уз коју треба сагледати каква ће бити ситуација на светском тржишту, како ће се кретати цене енергената, пољопривредних импута...
„Сада је друго питање како се то одражава на рентабилност самих произвођача, али смо често имали прилику да видимо да су те цене нереално подизане и да није било правог економског резона за толико повећање, а ишло је и 20 до 30 процената зависно од тога о ком се прехрамбеном производу ради“, истиче он.
Саговорник Спутњика сматра да је јако важно што ограничавање цена основних животних производа није довело до несташица и поремећаја на тржишту које је било уредно снабдевено.

И увоз као решење

Он напомиње да је увозна храна често јефтинија него она произведена код нас, јер је високо субвенционисана у земљама ЕУ. Зато сматра да би у случају несташица, осим из робних резерви ако тих намирница још имају, могло да се реаагује и интервентним увозом.
Иако је реч о комплексном питању, поготово због тога што је генерално дошло до повећања цена хране у свету, у ситуацији када имамо потрошаче са ниским дохотком ова мера је апсолутно корисна, оценио је Влаховић.
Том уредбом која је у међувремену допуњена, на ниво цена од 15. новембра замрзнуте су цене шећера кристал од једног килограма, брашна тип 500 и тип 400 глатко у свим паковањима укључујући и оно од пет килограма, сунцокретовог уља од једног литра, свињског бута, као и литарског млека са 2,8 одсто млечне масти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала