- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Чилић срушио Руса, ушао у друштво „велике тројке“, па за Спутњик открио „шта је најбитније“

© AP Photo / Andy BrownbillМарин Чилић
Марин Чилић - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Хрватски тенисер Марин Чилић је победом над Андрејом Рубљовим на Аустралијан опену ушао у елитно друштво у којем су Новак Ђоковић, Роџер Федерер и Рафаел Надал. На прес-конференцији после меча је за Спутњик објаснио кључне моменте велике победе којом је дошао до осмине финала.
Чилић је остварио велики и помало неочекивани тријумф против Рубљова, чиме је постао тек један од седам активних играча (Ђоковић, Федерер, Надал, Мари, Вавринка и Цонга) који су успели да у каријери дођу до осмине финала неког Гренд слема најмање 25 пута.
Тридесеттрогодишњак из Међугорја је Спутњику објаснио шта се дешавало у кључним моментима меча, када је водио са 3:1 у трећем сету и имао брејк лопту, да би затим изгубио пет гемова у низу и цео сет.
„Приступ је најбитнији. Био сам свестан да сам имао шансу на 3:1... Била је брејк лопта, инсајд-аут форхенд који је изашао за један центиметар. Друга брејк лопта, он је погодио винер инсајд-аут форхендом на линију. Шта рећи на те ситуације? Следећи гем нисам одсервирао најидеалније, мало сам и погрешио тактички везано за то које сам углове гађао и ту сам му дао мало више прилике да се врати“, изјавио је Чилић на конференцији за медије којој је од српско-хрватских новинара присуствовао само Спутњик.
Нагли пад у игри и резултату некадашњег шампиона УС опена није поколебао, па је уследио изузетно сигуран и квалитетан четврти део игре.
„Након тог трећег сета – ништа. Узео сам малу паузу чисто да се прегрупишем, отишао сам у тоалет на пар минута... Као што сам споменуо, приступ је најважнији и ако играм на тај начин бићу потпуно позитиван и да изгубим, да наставим у том смеру и изгубим меч, али да играм на прави начин и да се борим, да сам ментално на нивоу на којем сам био у прва два, па чак и трећем сету који је отишао на његову страну. Ниво игре је био феноменалан, иако сам изгубио тај трећи сет. Остао сам унутра и то ми је стварно донело јако пуно позитиве за тај четврти сет“, додао је Чилић.
Једна од тема остатка конференције била је везана за хрватске навијаче, којих увек има доста на Аустралијан опену, а они од првог кола пружају сјајну поруку Марину, што је био случај и у дуелу против Руса.
„Уживам у томе од прве рунде, играо сам и пар мечева на Терену 7 и ту је било још више њих, можда и до 200. Направили су сјајну атмосферу, узбуђење је било веће због њих и то је доста битно за моју игру. Волим да се осећам добро на терену, покушавам да користим то у своју корист, а уједно је данас било и веома забавно играти меч пред таквом публиком. Сјајни су били услови, сјајан меч, све је било сјајно“.
Наредни противник је Феликс Оже-Алијасим, који је годину почео изузетно, али досад у међусобним сусретима хрватски тенисер води 3-0.
„Очекујем велики изазов. Феликс је почео сезону веома добро, играо је невероватно сада против Еванса, а почели су све освајањем АТП купа. Играли смо неколико пута, знамо се добро. Он има јаке ударце баш као и ја и генерално радимо исте ствари, тако да ће се све свести на то ко ће бити бољи у тим кључним поенима. Покушаћу да се фокусирам, опустим и да наставим да радим то што сам радио“.
Чилић се на Аустралијан опену вратио у форму која му је мање-више недостајала у претходне две године.
вКада играм добро имам доста самопоуздања и мислим да је то и сада случај. Данас сам играо сјајан меч. Мислим да је Андреј играо веома квалитетно и ја сам успео да му 'отмем' победу. Имам много искуства на Гренд слем нивоу, играо сам сјајно у Аустралији 2018, а чак и 2019. када због повреде колена нисам могао да дам све од себе. Мислим да сада играм добро, да могу да се супротставим свакоме, али морам да идем меч по меч и да будем фокусиран и да наставим истим путем којим сам ишао у претходна три меча“, подвукао је Чилић.
Обрадовић поручио Аустралијанцима: Отерали сте једног Србина, сада ће други да освоји! /видео/
Нема шале са Маријаном – „чврста рука“ Српкиње изазвала „кисели“ осмех /видео/
Зашто мрзе Новака Ђоковића: Како је светски број 1 постао непријатељ званичног Запада? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала