- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Може ли руско „њет“ да осујети ширење крипто-индустрије

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаКриптоберза "Алиса" у Москви
Криптоберза Алиса у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
После Кине која је пре скоро годину дана забранила коришћење и рударење криптовалута у тој земљи, истим путем би могла да пође и Русија. Тај потез би сигурно успорио ширење крипто-индустрије и пољуљао људе који размишљају да уложе у те валуте, али врло вероватно не би имао дугорочне штетне последице по светско крипто-тржиште.
У четвртак је Централна банка Русије предложила да се забрани трговање криптовалутама, улагање финансијских организација у њих и њихово рударење на територији те земље. У образложењу се наводи да „статус руског рубља који није резервна валута не дозвољава да се у Русији примени меки приступ и игнорише повећање ризика“. Банка је предложила и да се промени закон, како би се „смањиле претње, условљене ширењем криптовалута“.
Истог дана на крипто-тржишту догодио се драстичан пад цена валута. Биткоин је пао за више од седам одсто, на 38.577 долара, а етеријум за чак осам одсто, на 2.860 долара. Према тадашњој рачуници сајта „Коинмаркеткеп“, с тржишта је за 24 сата збрисано око 147 милијарди долара. Присетимо се да су цене знатно опале и када је Кина увела забрану.

Руско „њет“ криптовалутама

Међутим, тренутни пад цена криптовалута нема много везе са предлогом Централне банке Русије. Тако сматрају експерти, који тврде да су главну улогу у тој промени цена на крипто-тржишту одиграли долар и тржиште акција у Америци. Ако, пак, Русија усвоји предлог и забрани криптовалуте на својој територији, промену би тамо могли да осете мали, али не и велики улагачи у те валуте, каже менаџер компаније „Тендерли“ Стефан Игњатовић.
„На крају дана, ту је проблем што неће имати руског провајдера, руски сајт преко ког то купују, већ ће морати да купују преко туђих сајтова. Русија ће да блокира сајтове, али ће они онда да користе ‘ви-пи-ен’ (VPN) или неко друго решење. Онда једино имају проблем како да претворе криптовалуте у рубље, али чак не морају ни то, него могу да их продају било где или их уопште не претворе“, појашњава он за „Спутњик“.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПотпуна забрана криптовалута у Русији вероватно не би дугорочно утицала на њихове цене на тржишту, али би могла да успори прихватање тих валута као уобичајеног средства плаћања.
Прва Московска крипто берза Алиса - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
Потпуна забрана криптовалута у Русији вероватно не би дугорочно утицала на њихове цене на тржишту, али би могла да успори прихватање тих валута као уобичајеног средства плаћања.
Ни потпуна забрана криптовалута у Русији вероватно не би дугорочно утицала на формирање њихових цена на тржишту, али би могла да успори прихватање тих валута као уобичајеног средства плаћања. Банке које нису руске наставиле би да послују с криптовалутама ван те земље, а руске крипто-мењачнице нису значајан фактор у крипто-свету, додаје Игњатовић.
„У крајњем случају, тржиште рачунара за рударење ће на једно кратко време ‘експлодирати’, јер ако рудари баш ништа не буду могли да раде с тим, онда ће да распродају своје рачунаре, а сигурно ће бити људи који ће их купити, па ће рударска моћ остати мање-више иста. Свет неће изгубити 10 одсто рударске снаге дугорочно, можда на недељу, две, месец дана, док се они смисле шта ће да раде с тим, али те машине ће да раде, само је питање где“, предочава он.

Рачунари неће скупљати прашину

Наравно, било би и рудара који не би хтели да продају своје рачунаре. Они би се преселили у друге државе у којима је копање дозвољено и тамо наставили да то чине или би направили пословне договоре с људима из тих земаља:

„Да ли ће он физички да се пресели или ће да склопи договор с неким да му да хангар у, на пример, Туркменистану, у замену за 100 или 1.000 графичких картица за копање и дељење профита, није битно. То су јако добри договори који ће се десити. Неће ти рачунари скупљати прашину“.

Свакако не треба занемарити комбиновани утицај који би забране криптовалута у Русији и Кини имале на крипто-индустрију. Сигурно би успориле њено ширење, али је чињеница да га не би потпуно зауставиле.
Криптовалуте - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
РУСИЈА
Русија забрањује коришћење криптовалута
Биткоин - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Велики пад цена криптовалута
Криптовалута биткоин - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Нови потреси на тржишту: Кина забранила криптовалуте, на видику турбуленције из – Индије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала