- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

На Сахалину ниче град будућности /видео/

© Sputnik / Алексей ДаничевОбала Охотског мора, острво Сахалин, Русија
Обала Охотског мора, острво Сахалин, Русија - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Русија разматра могућност да се на Сахалину подигне грандиозан град новог типа поред морске луке Корсаков.
Овакви подухвати нису чести у свету. Потпуно нови град саграђен и у региону Гуандун у јужном делу Кине и представља копију аустријског градића Халштат. Треба поменути и Масдар Сити у Уједињеним Арапским Емиратима јер је први на свету који се снабдева енергијом од сунца и из других обновљивих извора енергије.
У Русији је пројекат овог типа реализован само у Сочију. Зато је и веома занимљива најава да ће се на Сахалину изградити нови град.
План је да се град будућности подигне поред једне од највећих и стратешки важних лука у Русији. Влада Сахалинске области рачуна на то да ће се успоставити транспортне и логистичке везе, дати додатни подстицај социјално-економском развоју целог руског Далеког истока, повећати конкурентност привреде и створити повољна инвестициона клима.
„Важно нам је да развијамо транспортно-логистички бизнис. Ако се томе додају и остали комфорни услови, онда са острва нико не би одлазио, него би долазили са свих страна Русије. Управо је због тога и никла идеја да се поред луке Корсаков сагради нови савремени град, еколошки чист, са модерним технологијама за снабдевање енергијом и беспилотним транспортом“, рекао је губернатор Сахалинске области Валериј Лимаренко.
На изради модела новог града ангажована је Агенција за стратешки развој „Центар“ чији су експерти одушевљени новим могућностима.

„Русија нема великог искуства у изградњи градова новог типа, самим тим је задатак интересантнији и амбициознији. Потребно је разрадити модел апсолутно новог града и одредити правац његовог развоја, направити га да у исто време буде комфоран и удобан за живот, модеран и безбедан“, каже генерални директор „Центра“ Сергеј Георгијевски.

Поред тога, експерти ће спровести и антрополошко истраживање и чак одредити типове будућих становника града, предвидети њихов број и начин живота.
Нису су се, међутим, сви овакви пројекти показали као потпуно успешни. На пример, јужнокорејски „паметни град“ Сонгдо је требало да постане икона светле будућности, али сада све више подсећа на град духова. У овом граду се налази небодер од 312 метара „Northeast Asia Trade Tower“ који је до 2016. године био највиша зграда у земљи.
На улицама Сонгдоа се налазе панели који омогућавају интеракцију са градским системима, а у становима су постављене пренуматске цеви којима се смеће шаље директно на прераду. Луксузни град је предвиђен за емигранте из САД, Велике Британије, Аустралије и Канаде и није баш привлачан за локалне становнике. Међутим, град је скуп и за странце и за локално становништво.
О амбициозним плановима руског министра одбране Сергеја Шојгуа да се иза Урала, у Сибиру, изгради неколико великих градова који би требало да постану нови економски центри, у својој ауторској емисији Мој поглед на Русију говорила је Љубинка Милинчић.
Поглед на Владивосток - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
РУСИЈА
Одабрано место за изградњу новог сибирског града — Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала