- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Најопасније острво на свету: Рај на земљи, али само када се посматра из авиона /видео, фото/

CC0 / Pixabay / Егзотично острво
Егзотично острво - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Острво змија није имагинарна локација из ноћних мора или хорор филмова, већ стварно место које људи заиста тако зову.
То острво је локално познато и под називом Ilha de Queimada Grande, а удаљено је око 30 километара од обале бразилског Сао Паула.
Из ваздуха острво изгледа запањујуће лепо — на њему влада обиље зелене вегетације, има узбудљиву стеновиту обалу, окупано је сунцем и окружено кристално чистим морем.
Али идеја сурферског раја и егзотичне локације за одмор брзо пада у воду, јер оство змија није тај назив добило захваљујући свом облику, већ зато што је дом најсмртоноснијим змијама на свету, којих је тамо дословно на хиљаде. На Земљи не постоји место на ком је концентрација змија отровница већа, истичу научници.

На сваких метар једна змија

Будући да површина острва износи тек 0,45 километра квадратних — рачуница је јасна, тамо не само да ћете сигурно видети змију, већ ћете видети стотине њих, односно једну змију на сваки метар земље.
Људи тамо не живе, а једини доказ људског постојања је светионик изграђен како би се избегли бродоломи. Неко је морао изградити светионик и управљати њиме, а према научницима Смитсонијана, током раних 1900-их на острву је живео човек задужен за тај посао. Према предању, последњи светионичар и његова породица нису преживели, јер су наводно змије ушле у њихов дом кроз отворене прозоре.
Друга страшна прича говори о рибару чији се чамац насукао на обале острва. Док је покушавао да убере банане, змије су га заскочиле с дрвета. Ток је покушавао да побегне до обале, наводно је угризен десетак пута.

Змијски отров који отапа месо

Златне змије, врста љутица, чији отров отапа месо, остале су заробљене на острву када се подигао ниво мора и одвојио острво од копна.
Природна селекција у контексту еволуције омогућиле су да се змије прилагоде свом новом дому, дошло је до пораста у популацији јер нису имале природних непријатеља, а с друге стране имале су прегршт хране. Омиљене су им птице.
Када уједу човека важно је знати да отров златне змије дословно отапа људско месо на месту угриза и да је чак пет пута јачи од отрова њиховог рођака с копна.
Ова смртоносна врста змија поприлично је непозната, а разлог лежи у томе што јој је ово острво једини дом. Златне је боје, а глава јој је у облику копља. Та је породица змија одговорна за око 90 свих смртних случајева угриза у Бразилу. На пример, ако вас угризе, негде на континенталном делу Бразила и не примите лек, смртност износи око 10 посто. Чак и са противотровом шансе за смрт износе око 3 посто, а симптоми укључују престанак рада бубрега, крварење у мозгу, крварење у цревима и некрозу мишићног ткива. Сада замислите што ради пет пута јачи отров змије са острва.
„С овим змијама реч је о изузетно болној смрти“, објашњава биолог Брајан Фрај, један од малобројних истраживача који су се усудили да посете острво.

Отров би могао да буде користан у модерној медицини

Занимљива ствар везана за природне супстанце које могу да изазову смрт је чињеница да могу да имају и лековита својства.
Отров златне змије у досадашњим тестирањима је показао фармацеутски потенцијал и већ се користи у производњи лекова за снижавање крвног притиска, а верује се како би се могао користити и за спречавање настанка крвних угрушака, срчаних болести и проблема са циркулацијом.
То нипошто не значи да би требали ићи на острво змија ако имате хипертензију, али даје аргумент зашто се популација змија на отоку не би требала уништити.

Змије вероватно нису донели пирати

Према забавној легенди, златна је љутица доспела на острво захваљујући гусарима који су желели да чувају њихово скривено злато. Наводно нису знали да ће се змије тако размножити да ће благо постати недоступно и њима самима. Ипак, историчари тврде како је та прича само мит.
Наиме, златна змија је еволуирала кроз период од десетак хиљада година, вероватно откако је подизање нивоа мора и довело до одвајања острва змија од копна и изолације животињских врста на њему.
Тако да змијски рај нема пуно везе с гусарима, истичу стручњаци. Истина је, међутим, да је популација змија на овом острву расла и развијала се хиљадама година без људских интервенција. Брзо су се размножавале јер нису имале крупне копнене предаторе као претњу, али је постојао један важан проблем — нису имале ни плен са копна. Зато су научиле да се уздижу у вис и вребају птице.
Иако су дефинитивно „звезде“ острва, златне змије нису једине змије на њему. Наиме, постоји и мања популација змија врсте dispas albifrons, неотровне змије која се може пронаћи на другим локацијама у Атлантском океану.

Посете оству су забрањене

Због огромне популације отровница бразилска влада забранила одлазак на оство. Изузеци се праве за научнике и истраживачке тимове, а дозволе подразумевају да са њима иде дежурни лекар, као и да носе заштитна одела.
Кад је нешто ретко и тако опасно, увек се нађе неко ко је вољан да проба „забрањено воће“. Из тог разлога постоји и црно тржиште за туре које воде на острво, као и црно тржиште за набавку златних змија.
Цена једне змије се наводно креће од 10 до 30 хиљада долара, пренела је „Национална географија“.
Змија боа - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Змија са четири ноге: Научници не могу да се сложе шта је
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала