- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта повезује Теслу и Орвела, Хандкеа и митрополита Амфилохија Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Емисија „Орбита културе“ води вас на изложбу „Моја Србија“, која је недавно отворена у Галерији РТС, говори о драми „Тесла – изуметник“ уочи њене премијере у новосадском СНП, а аутора „Штапа митрополита Амфилохија“ питамо о чему приповеда ова необична књига.
Шта повезује Теслу и Орвела, Хандкеа и митрополита Амфилохија? I Орбита културе
Како је пре више од три деценије одлучио да светлошћу испише причу о Србији, уверен да је она божанска земља рајске лепоте, какву причи приповедају његове уметничке фотографије које поред пејзажа, сликају и начин живот, обичаје, уметност, људе у Србији – за Орбиту културе открива Станко Костић, уметнички фотограф чија је изложба „Моја Србија“ недавно отворена у Галерији РТС.
Због чега сматра да је роман „Леворука жена“ који је ових дана објављен први пут у преводу на српски језик, ремек-дело аустријског нобеловца Петера Хандкеа, чему даје предност књизи или истоименом филму који је режирао сам писац – објашњава филмски критичар Мирољуб Стојановић.
Да ли је драма „Тесла – изуметник“ биографска, какав ће свет у њој оживети оживети вечерас на премијерном извођењу у новосадском СНП, зашто је Никола Тесла добар пример за причу о данашњици и из којих је разлога он и даље наш савременик, открива уочи премијере редитељ представе Небојша Брадић.
Зашто су многи стип уметници инспирацију тражили у Орвеловом роману „1984”, колики је изазов преточити у стрип Орвелов тоталитарни свет којим руководи свеприсутни Велики брат и по чему се адаптација „1984“ француског илустратора Гзавијеа Коста издваја од осталих — за Спутњик говори Вук Марковић, уредник у издавачкој кући Комико која је недавно објавила овај албум.
Шта га је инспирисало да истражује напуштене хотеле Србије и да о њима сними документарни филм, одговара редитељ Марко Николић, аутор филма „Знаци живота“ који је проглашен најбољим кратким документарцем на фестивалу Cannes Shorts у Кану.
О чему приповеда необична књига „Штап митрополита Амфилохија“, завршни део трилогије коју чине „Штап Светог Саве“ и „Штап патријарха Павла“, открива нам њен аутор писац и уредник у СКЗ Драган Лакићевић.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету. У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала