- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Оружане снаге Русије формирале јединице за умрежене операције великих размера

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрипадници оружаних снага Руске Федерације
Припадници оружаних снага Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
У Оружаним снагама Русије су се појавиле јединице које могу да воде умрежене операције великих размера, рекао је за Спутњик информисани извор.
Принцип умрежавања предвиђа да сви учесници борбених операција постају део једне мреже података, што омогућава успостављање информационе и комуникацијске супериорности над противником.
Према речима једног саговорника, неколико јединица је већ добило целокупан комплет јединственог тактичко-контролног система који је произвео концерн „Сазвежђе“.

„Такав комплет омогућава да се у обавештајном систему комбинују командовања јединицама, обавештајна средства, оклопна возила, артиљерија, ПВО, беспилотне летелице, као и јединице са комплексом ‘Стрелац’ и опремом „Ратник“, рекао је он.

Други извор је додао да терминали за јединствене системе контроле тактичке везе (ЕСУ ТЗ), који су постављени на наоружање, војну и специјалну технику, омогућавају спровођење умрежених операција. Јединице могу да размењују информације у реалном времену. Он је додао да је оваквим комплетима недавно опремљена и Висленска дивизија руске војске.
Тренутно се терминали ЕСУ ТЗ инсталирају на тенкове Т-14 „Армата“ и Т-90М „Прорив“, самоходне хаубице „Мста-С“, ракетне системе „Тосочка“, реактивне системе баражне паљбе „Торнадо“, беспилотне летелице „Орлан“, различите апарате за везу и мобилне командне пунктове, ПВО системе „Тор“ и „Бук-М3“, појаснили су саговорници.
„У оквиру експлоатације система план је да се још више оснажи и модернизује опрема јединственим системима за контролу тактичке везе“, навели су они.
Раније су у прес служби Западног војног округа изјавили да је Висленска дивизија опремљена јединственим системима ЕСУ ТЗ, али нису навелико број комплета.
ЕСУ ТЗ је произвео концерн „Сасвешђе“ који је део „Роселектронике“. Овај систем пружа могућност да се направи јединствена мрежа чије информације може да користи посада било које борбене машине или јединице помоћу специјалног терминала. Команда на овај начин добија комплетну информацију о бојном пољу и о свим војним јединицама.
Примера ради, на екранима терминала се могу емитовати заједнички електронски планови терена на којима ће се наћи војска и обавештајне снаге непријатеља, слика погледа из неке хаубице која се налази на десетине километара од команде или видео са дрона. Систем ЕСУ ТЗ називају и „војним интернетом“.
Ракетни систем Тор-М2 - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2020
Руски ракетни системи „Тор-М2КМ“ мудрији од турских дронова „Барјактар ТБ2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала