- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Премијер Баварске против санкција „Северном току 2“: Русија није непријатељ Европи

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗаставе Русије и Немачке
Заставе Русије и Немачке - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Премијер немачке савезне државе Баварске Маркус Зедер успротивио се пооштравању санкција против Русије и пројекта „Северни ток 2“.

„Нико не може желети рат у Европи. Истовремено, треба да се поштују територијални интегритет и независност Украјине у складу са међународним правом. Али константне нове претње и све оштрије санкције против Русије не могу да буду решење – са једне стране зато што су санкције одавно неефикасне, а са друге – зато што би те нове санкције у већини случајева нама наштетиле на исти начин“, рекао је Зедер у интервјуу за немачки „ФАЗ“.

Како је рекао, искључивање Русије из финансијског система СВИФТ, затварање балтичког гасовода 'Северни ток 2' или генерално прекид свих испорука гаса из Русије утицали би и на Немачку.
"Чак и на врхунцу Хладног рата енергетска веза између Совјетског Савеза и Немачке није довођена у питање“, рекао је Зедер.
Према његовом мишљењу, Запад ће у једном моменту морати да одговори на кључно питање: „Да ли постоји план за ширење НАТО-а на рачун Украјине или не?“, без обзира на дебате о праву Москве „да ту било шта диктира“.
„Чини ми је да је једно јасно: ширење НАТО-а на исток у случају Украјине још дуго неће бити на дневном реду“, истакао је Зедер.
Такође је констатовао да је Русија „тежак партнер, али није непријатељ Европи“, те да већина Немаца жели стабилне и мирне односе са Москвом, јер „треба наставити са дијалогом, упркос изазовима“.
Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Како би гасовод био пуштен у рад потребно је да компанија „Норд стрим 2 АГ“ добије регистрацију независног транспортног оператера.
Пројекту се активно противе Сједињене Америчке Државе које промовишу свој природни течни гас у Европску унију, као и Украјина која се плаши губитка транзита. Русија је више пута позивала да гасовод престане да се помиње у контексту било какве политизације, јер је то комерцијални пројекат који је користан и за Русију и за Европску унију.
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
РУСИЈА
Баварска о „Северном току 2“: Шефица немачке дипломатије наноси штету пре свега Берлину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала