Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Продужен притвор некадашњем команданту злочиначке ОВК

© AP Photo / Mike CorderСпецијални суд у Хагу за злочине ОВК
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу продужила су притвор некадашњем команданту терористичке организације Ослободилачке војске Косова (ОВК) Саљиху Мустафи, оптуженом за злочине над албанским цивилима нелојалним ОВК у априлу 1999. године у покрајини.
Притвор му је продужен због опасности од бекства и бојазни да ће опструирати судски поступак ако се нађе на слободи.
Мустафа је у Хашком притвору од септембра 2020. године, а у септембру прошле године почело му је суђење.
У досадашњем току суђења Мустафа је негирао кривицу, а до сада испитани сведоци су сведочили против њега тврдећи да је он био главни у логору на имању у селу Злаш, где су људи мучени, и пребијани скоро сваки дан, и држани у шталама.
Мустафа се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници тзв. ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.
У четири тачке оптужнице оптужен је за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство. У оптужници се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица, пренео је Танјуг.
Један затвореник је убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999. године, наводи се у оптужници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала