Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Руски „камови“ стижу у Србију

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаХеликопетр "камов"
Хеликопетр камов - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић вечерас је гостујући на телевизији Пинк говорио и о новим набавкама за Војску Србије и навео да ће Србија добити два руска хеликоптера типа „Камов“.
Вучић је још једном рекао да ће Србија наставити да јача своју војску, не да би било кога нападала, већ да би увек била спремна да заштити свој народ.
„Улажемо огроман новац, чак 500 милиона евра више него Бугарска. То је важно, наша војска мора да буде снажна и да људи буду обједињени око те идеје да имамо снажну војску. Купујемо два руска ‘Камова‘ за противпожарно деловање. То су убедљиво најбољи хеликоптери за гашење пожара и моћи ћемо да помогнемо и свима у региону“, рекао је Александар Вучић.
Ова летелица има изузетне способности, пре свега маневарске, а одолева и турбуленцијама које изазива топлији ваздух, настао због ватрене стихије.
Хеликоптер покреће мотор од 1.633 киловата (2.220 КС). Највећа брзина је 250-260 километара на час, зависно од верзије, а брзина крстарења је 240 километара на час. Аутономија је 1.135 километара и 6.000 метара. Са теретом 100-150 километара, мање од хиљаду.
Хеликоптер може имати и уграђен резервоар са хоризонталном преградом, а делови се могу празнити независно један од другога. Капацитет може бити 3 и 5 тона. Могу бити и посебни резервоари за хемикалије које помажу гашење. Резервоар са водом се најбрже може допунити за око 90 секунди, а најспорије за мање од три минута.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
СРБИЈА
Вучић: Имамо све детаље о атентату, једна земља ЕУ нам је проследила оперативна сазнања
Хеликопетр камов - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
СРБИЈА
Србија купује два руска хеликоптера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала