- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Опасан преседан“: Руски космонаут остао без америчке визе

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЈуриј Гагарин
Јуриј Гагарин  - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Сједињене Државе без објашњења су одбиле да издају визу руском космонауту Николају Чубу, рекао је за Спутњик добро информисани извор.

„Космонауту Николају Чубу, чији одлазак на Међународну космичку станицу, предвиђен за пролеће 2023. године, одбијена је улазна виза у Америку без икаквих објашњења“, рекао је саговорник агенције.

Како је навео, сви руски космонаути традиционално пред одлазак на МКС пролазе припреме у америчком Космичком центру „Џонсон“. Између осталог, ту се упознају са организацијом америчког дела станице исто као што се амерички космонаути припремају у Русији.
Поводом ове ситуације огласио се генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин, истакавши да руској страни никада није пало на памет да ускрати визу било ком америчком астронауту који је требало да дође у Звездани град на обуку за лет у свемир.
„То што су америчке власти урадиле са улазном визом нашег космонаута је опасан преседан за сарадњу на Међународној свемирској станици“, написао је Рогозин на Телеграму.
Како наводи прес-служба „Роскосмоса“, космонауту Николају Чубу је потребна излазна америчка виза како би учествовао у првој петонедељној сесији посвећеној упознавању са америчким сегментом Међунардне свемирске станице.

„Ова ситуација довешће у питање безбедност боравка руског космонаута на Међународној свемирској станици и безбедност америчког сегмента станице због неприпремљености руског космонаута у случају ванредне ситуације“, прецизирано је у саопштењу.

Истиче се да је немогућ лет у свемир без предавања и практичних вежби на макети америчког сегмента, упознавања са радом његовог система, разумевања интеракције система америчког и руског сегмента, као и без курса о деловању у ванредној ситуацији.
Неприпремљену посаду нико неће послати у свемир, упозоравају из „Роскосмоса“, истичући да ће зато организатори обуке у најмању руку морати да промене распоред тренинга Николаја Чуба.
Чуб је постао члан руског тима космонаута 2012. године, а за сада није био на МКС.
Пристајање свемирског брода са посадом Сојуз МС 12 на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Русија напушта Међународну свемирску станицу 2025. године и прави своју орбиталну станицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала