- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Чудо Србије у Лисабону – само један од много шокантних момената /видео, фото/

© AFP 2023 / PEDJA MILOSAVLJEVICАлександар Митровић Србија
Александар Митровић Србија - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Спортска редакција Спутњика представља вам најшокантније спортске моменте у 2021. години.
Од међународних инцидената, до фијаска са короном, али и великих (не)успеха... У 2021. години десило се свашта, а јавност је највише остала шокирана следећим моментима:
Александар Митровић послао Србију на Светско првенство
Шансе да Србија оде директно на Светско првенство у фудбалу 2022. године нису биле велике када је објављено да ће бити у групи са Португалијом.
Реми од 2:2 у Београду и 1:1 у Ирској умањили су шансе изабраника Драгана Стојковића Пиксија, а одлука је пала у Португалији, где је Орловима била потребна победа.
Било је 1:1 све до 90. минута... А, онда – Александар Митровић.
Феноменална реакција главом најбољег стрелца у историји репрезентације катапултирала је Србију директно у Катар.
Симон Бајлс на Олимпијским играма
Једна од најуспешнијих гимнастичарки свих времена, Американка Симон Бајлс шокирала је јавност када се повукла из финала екипног такмичења на Олимпијским играма.
Она се током боравка у Токију мучила са менталним проблемима, а од финала тимског такмичења одустала је непосредно пред почетак.
„Више не верујем у себе толико“, навела је Бајлс, која је од већине јавности добила велику подршку.
Енглеско хулиганство у финалу Европског првенства
Иако финале Европског првенства у фудбалу 2021. није било за заборав, оно што се вероватно највише памти је све што се дешавало пре почетка.
Дуел Италије и Енглеске обележили су домаћи навијачи, који су у Лондону направили прави хаос.
Од руинирања града, преко туче са полицијом, до суспензије енглеског Вемблија и казне од 113.000 фунти због понашања навијача.
Трансексуална пливачица оборила све рекорде
Дебата о томе да ли би трансексуалним женама требало дозволити учешће на женским спортским такмичењима и у 2021. била на дневном реду.
Највише буре подигла је пливачица Лија Томас оборила је практично све рекорде женског пливања, недуго након што је престала да се такмичи са мушкарцима, где је бележила просечне резултате.
Због Томас је настала велика дебата на друштвеним мрежама, па док су је једни охрабривали, други су истицали да њена ситуација угрожава женски спорт због тога што се учешће допушта такмичаркама које имају значајну биолошку предност.
Меси напустио Барселону
Убедљиво највећи трансфер године, а вероватно и један од најбитнијих свих времена, био је одлазак Лионела Месија из Барселоне.
Меси наводно није успео да се договори о условима продужења сарадње са клубом у којем је постао један од највећих фудбалера свих времена, па је решио да га напусти.
На прес-конференцији виђене су сузе, а неколико дана касније Аргентинац је био у Паризу како би потписао уносан уговор са Пари Сен Жерменом.
Тајгер Вудс доживео удес и вратио се голфу
Петоструки шампион Мастерса, Американац Тајгер Вудс је у фебруару успео да преживи застрашујућу саобраћајну несрећу при брзини од 85 миља на час, кад се његов ауто стровалио низ литицу и преврнуо.
Вудса су морали да извуку из аутомобила, а повреде нису биле опасне по живот. Ипак, 45-годишњак је морао на операцију и сви су сумњали да ће се вратити голфу.
Иако се нико није надао, Вудс је успео да се врати не само нормалном животу, већ и голфу, па се очекује да ће наренде сезоне бити један од главних фаворита на ПИП турнеји.
Кристијано Роналдо се вратио у Манчестер јунајтед
Ако је Месијев био највећи, онда је Роналдов трансфер сигурно био одмах иза њега.
Чувени Португалац је напрасно одлучио да напусти Јувентус како би покушао да освоји још неку велику титулу, а брзо се одлучио за Енглеску.
Наводно је трансфер у Манчестер сити био већ договорен, а онда се једног јутра догодио велеобрт, па је ЦР7 завршио у редовима Ситијевог највећег ривала – Манчестер јунајтеда.
То је означило Роналдов повратак у клуб за који је играо од 2003. до 2009. године и са којим је освојио титуле Премијер лиге и Лиге шампиона.
Конор Мекгрегор поломио ногу
Крај трилогије између Конора Мекгрегора и Дастина Поаријеа завршио се неславно, пошто је Мекгрегор изнет у колицима из ринга.
Мекгрегор је доживео прелом ноге на два места и због тога је морао да превремено заврши борбу и доведе каријеру под знак питања.
Ипак, његов тренер Џон Кевано је изјавио да је повратак могућ у 2022. години, у жељи да прекине серију лоших резултата од три пораза у четири борбе.
Кристијан Ериксен доживео срчани удар
Дански фудбалер Кристијан Ериксен забринуо је цео свет и зауставио утакмицу Европског првенства против Финске када се срушио на терену.
Медицинско особље реаговало је хитро и то је, како се на крају испоставило, било оно што му је спасло живот.
Ериксену је нешто касније уграђен уређај налик пејсемејкеру због којег, нажалост, више не може да игра у Серији А, али је оно што је најбитније то да се он мање-више у потпуности опоравио.
Вредно помена је и то да је Серхио Кун Агуеро завршио каријеру такође због проблема са срцем.
Макс Ферстапен освојио титулу у Ф1
Холандски возач и члан Ред Була освојио је прву титулу у каријери у Формули 1 после једне од најзанимљивијих трка у историји овог такмичења.
Он је у Абу Дабију победио Луиса Хамилтона иако су шансе за тако нешто биле минималне, јер је на неколико кругова до краја заостајао двоцифрен број секунди.
Ипак, грешка Николаса Латифија због које се закуцао у зид је Ферстапену дала шансу, а он ју је маестрално искористио и у последњем кругу престигао Британца за титулу.
Ема Радукану освојила УС опен
Иако је Новак Ђоковић био најбољи представник тениса у 2021. години, то практично никог није изненадило, а камоли шокирало.
Оно што навијачима и даље није потпуно најјасније је шта је урадила британска тинејџерка Ема Раудкану у Њујорку.
За Радукану је мало ко знао пре последњег Гренд слема сезоне, а онда је успела да га освоји – и то након квалификација, без изгубљеног сета.
Поред тога, она је постала прва квалификанткиња у Опен ери која је освојила Гренд слем титулу, најмлађа још од Марије Шарапове и Вимблдона 2004. године и прва Британка која је освојила УС опен још од 1968.
Нестанак Шуаи Пенг
Кинеска тенисерка Шуаи Пенг шокирала је јавност када се почетком новембра огласила на друштвеним мрежама и оптужила бившег вицепремијера Кине Џанга Гаолија за сексуално злостављање.
Она је затим „нестала“ са интернета, њене објаве су избрисане и ту јој се изгубио траг.
Недуго затим огласили су се сви битни тениски фактори – попут ВТА, АТП, ИТФ, Новака Ђоковића и других тенисера и тенисерки – а Пенг се затим и појавила на друштвеним мрежама, у објавама које су пренели тамошњи новинари.
И сама Пенг је дала изјаву у којој је демантовала то да је икога за ишта оптужила.
Како је „светац“ Новак Ђоковић спасао румунску тенисерку – и зашто се Србија у њу заљубила
„Награда за три године пакла, хвала Богу“: Ово је херој о којем прича цела Русија
Милош је и са повредом хтео да се бори за Србију, а за Спутњик открива тајну „Мистерових“ речи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала