- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

У Кијев стигла нова партија америчког наоружања, Берлин: Наша артиљерија не може даље из Естоније

© Sputnik / Михаил Маркив / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска на аеродрому прима америчке противбатеријске радарске системе AN/TPQ-36. (архивска фотографија)
Украјинска војска на аеродрому прима америчке противбатеријске радарске системе AN/TPQ-36. (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
Пратите нас
Прва партија из новог пакета војне помоћи Сједињених Држава стигла је у Украјину, саопштила је амбасада САД у Кијеву. Са друге стране, амерички медији пишу да је Немачка блокирала испоруку оружја из Естоније у Украјину.

„Прва пошиљка у оквиру програма подршке који је недавно усвојио председник САД Џo Бајден за Украјину, стигла је ноћас у Кијев. Реч је о војној помоћи тежине око 200.000 фунти (90,7 тона) смртоносног наоружања, укључујући муницију“, наводи се на Твитеру амбасаде.

Америчка страна истиче да су САД прошле године пружили Украјини војну помоћ у вредности од преко 650 милиона долара, а од 2014. године та цифра је достигла 2,7 милијарди долара. Поред тога, истиче се да су САД спремне да „пруже Украјини много више“.

Немачка блокира оружје из Естоније

Према писању листа „Вол стрит џорнал“, који се позива на неименоване немачке и естонске званичнике, Немачка је донела одлуку да блокира пребацивање артиљерије из Естоније у Украјину, јер се ради о наоружању немачке производње.
„За разлику од САД, Велике Британије, Пољске и других савезника, немачка влада забранила је извоз смртоносног оружја директно у Украјину“, прецизирано је у чланку.
Представник немачке владе је рекао да је директна испорука немачког наоружања или извоз преко трећих земаља могућ једино након добијања специјалне дозволе која у овом случају засад није издата. Естоники званичник је прецизирао да његова влада ипак покушава да убеди Немачку да се „предомисли“.
Аутори чланка закључују да став Берлина показује неслагања у западној алијанси по питању Украјине.
Са друге стране, портал „Делфи“ пише да ће Летонија, у случају руске „агресије“, послати Украјини преносни ракетни систем америчке производње „Стингер“, идивидуалну опрему и пакете сувих оброка.
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Припадници немачке војске, део НАТО контингента, истоварују војна возила у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
РУСИЈА
Литванија, Летонија и Естонија шаљу ракете Украјини, Чешка поклања тенковску муницију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала