- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Активност НАТО-а поред граница ОДКБ не доприноси јачању безбедности

© Sputnik / Дмитрий Рыжаков / Уђи у базу фотографијаЗастава Русије и амблем ОДКБ на униформи руског мировњака
Застава Русије и амблем ОДКБ на униформи руског мировњака - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Пратите нас
Војна активност земаља НАТО-а у близини граница ОДКБ у источној Европи не доприноси јачању безбедности у региону, потребно је смањити степен напетости, изјавио је генерални секретар Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) Станислав Зас.

„Све у свему, милитаризација источноевропског региона у близини западних граница ОДКБ-а, појачана војна активност на тим границама, не доприноси јачању безбедности свих наших земаља, пре свега у источноевропском региону. Ствара одређени извор претњи“, рекао је Зас за телевизију „ОНТ“ коментаришући активности земаља НАТО-а на границама Белорусије.

„Због тога сматрамо да је важно да се смањи тај степен конфронтације, напетости и војне активности“, истакао је он.
Зас је додао да је потребно да се потраже други начини за осигуравање безбедности.
„Ми сада сматрамо ОДКБ за прилично ефикасно средство за осигуравање безбедности у зони одговорности ове организације. На крају крајева, ми имамо право да користимо наше колективне одбрамбене снаге на територији наших држава. Ван граница наших држава – само мировне јединице, мировни контигенти и то само резолуцијом Савета безбедности УН. Али у границама наших територија, наше зоне одговорности – за нас је то заправо инструмент за колективно осигуравање безбедности свих наших држава“, објаснио је генерални секретар организације.
Зас је додао да постоје планови да се на јесен одржи међународна конференција о безбедности уз учешће свих држава-чланица организације и уз учешће представника других држава и међународних организација.
„Надамо се дијалогу на високом нивоу о безбедносним питањима на нашем евроазијском простору“, додао је он.
Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби. Консултације о овим питањима одржане су 10. јануара у Женеви, 12. јануара у Бриселу је одржан састанак Савета Русија-НАТО, а 13. јануара у Бечу је одржан састанак Сталног савета ОЕБС-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала