- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Џеф Безос улаже огроман новац у епигенетско репрограмирање

© AFP 2023 / Manjunath KiranГлава и основатель интернет-компании Amazon.com Джефф Безос
Глава и основатель интернет-компании Amazon.com Джефф Безос - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Пратите нас
Амерички бизнисмен и мултимилијардер Џеф Безос је уложио огроман новац у компанију која се бави проналажењем начина да се продужи људски живот. Компанија „Алтос лабс“ је објавила како су прикупили три милијарде долара и да су спремни да отпочну своја истраживања.
Суоснивачи су јавно покренули иницијативу за истраживање старења под називом „Алтос лабс“, са три милијарде долара почетног финансирања од спонзора, а међу њима је и оснивач „Амазона“ Џеф Безос.
Стартап компанија „Алто лабс“ службено је основана ове недеље, а на челу је Хал Барон, бивши главни научни директор у ГСК-у, фирме која се бави иновативним лековима, вакцинама и здравственом заштитом широке потрошње.
„Дубоко сам почаствован што ми је понуђена ова прилика која се пружа једном у животу да водим тако јединствену компанију с трансформативном мисијом преокретања болести”, рекао је Барон.
У овој потрази за бесмртношћу ангажованa су и двa добитникa Нобелове награде: Шињаj Јаманака и Џенифер Дудна, преноси Дневно.хр.
Откриће Јаманака фактора, протеина који могу репрограмирати потпуно зрелу ћелију у стање налик ембриону— зарадило је истраживачу са Кјото универзитета Шињаjу Јаманака удео Нобелове награде 2012. Ово откриће, описано 2006. године, трансформисало је истраживање матичних ћелија обезбеђивањем новог извора ћелија које подсећају на ембрионалне матичне ћелије, које су могу да дају било коју врсту специјализованих ћелија у телу осим полних ћелија.
Ово је најновије улагање у подухвате истраживања метода које могу да преокрену процес старења на основу епигенетског репрограмирања (модификовање хемијских ознака на ДНК).
Али последњих година, Јаманака фактор је такође ушао у фокус развоја још једне области: враћање времена уназад.
Такозвано делимично репрограмирање подразумева да се Јаманака фактор довољно дуго примењује на ћелије да се преокрене ћелијско старење и поправе ткива. Неколико група научника показало је да делимично репрограмирање може драматично да преокрене карактеристике везане за старост у оку, мишићима и другим ткивима.
Ове матичне ћелије не захтевају људске ембрионе за извођење, преноси портал „Сајентифик Америкен“.
Скенирање ока – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Има нешто у твојим очима“: Научници могу да предвиде дужину живота посматрањем мрежњаче
 ДНК ланац - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Сецкање и уништавање гена: Представљена нова научна техника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала