- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Моћни „Адмирал“: Русија добија модернизовани носач крстарећих ракета

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРатни бродови Северне флоте "Петар Велики" и "Адмирал Чабањенко"
Ратни бродови Северне флоте Петар Велики и Адмирал Чабањенко - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Пратите нас
Моћно наоружање, савремена електроника и побољшана способност за пловидбу – откривени су детаљи модернизације великог противподморничког брода „Адмирал Чабањенко“.
После ремонта, ветеран Северне флоте ће заиста постати „универзални борац“ који ће моћи да уништи било које копнене и морске циљеве. Унапређени ће бити и други типови ратних бродова.

„Адмирал” добија више пројектила

„Адмирал Чабањенко“ је једини представник модернизованог пројекта 1155.1. Његова старија браћа - противподморнички бродови типа 1155 били су најбројнији совјетски бродови првог ранга. Серија се показала изузетно успешном јер су имали одличне перформансе, противподморничко наоружање и два хеликоптера Ка-27ПЛ у палубним хангарима. Недостацима се сматрало одсуство противбродског оружја и слаба противваздушна одбрана. Сада у флоти има седам таквих противподморничких бродова који се сматрају главним бродовима далеке морске зоне, пише војни коментатор РИА Новости Андреј Коц.
Брод „Адмирал Чабањенко“ се разликује од својих претходника по томе што има бољу хидроакустику, више депласмана, противбродске ракете „Москит“, противторпедни одбрамбени ракетни систем РБУ-12000 „Удав“, противваздушне ракетне и артиљеријске системе (ЗРАК) „Кортик“ и противподморнички комплекс „Водопад-НК“. Када је 1999.године ушао у састав флоте, био је моћан брод који је способан не само да лови непријатељске подморнице, већ и да погађа ваздушне циљеве.
Међутим, 2014.године послат је на ремонт који се временом развио у дубоку модернизацију.
Према речима извора у одбрамбеној индустрији, реч је пре свега о ракетном наоружању. Конкретно „Чабањенко“ ће добити 4 четворострука бацача ракета „Уран“ и универзални бродски комплекс ЗС14 са 16 силоса за крстареће ракете „Калибар“, „Оникс“ и перспективне „Циркон“ које су прецизније и имају већи домет од „Москита“.
© Фото : Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање хиперсоничне ракете "Циркон" са фрегате "Адмирал Горшков" у Белом мору
Лансирање хиперсоничне ракете Циркон са фрегате Адмирал Горшков у Белом мору - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
Лансирање хиперсоничне ракете "Циркон" са фрегате "Адмирал Горшков" у Белом мору
Тек модернизовани „Адмирал Чабањенко“ може да понесе укупно 32 крстареће ракете. Наравно, по томе заостаје за америчким разарачима „Арли Берк“ који су слични „Чабањенку“ по депласману, али знатно више може од осталих типова бродова Северне флоте.
Што се тиче противваздушне одбране, уместо застарелих ПВО „Кортик“, брод ће бити наоружан поморским противавионским ракетним комплексима „Панцир-М“ , противваздушним ракетним системом „Штил“ са комплетом муниције од 48 пројектила, као и најновијим противбродским ракетним комплексом „Ответ“ („Одговор“) са дометом ватре до 50 километара.
„Чабањенко“ ће бити опремљен радарским станицама, електронском опремом, комуникацијама и борбеним управљањем најновије генерације. Промене су толико велике да ће брод бити рекласификован у фрегату првог ранга. У строј Северне флоте враћа се крајем 2022. - почетком 2023.године.

Нове могућности

Програм модернизације не укључује само брод „Чабањенко“, већ и остале бродове пројекта 1155. Тако је у априлу 2021.године фрегата „Маршал Шапошњиков“ стигла у Пацифичку флоту после петогодишњег ремота. Замењено је 80 одсто кабловских траса, прерађено око 40 одсто конструкција трупа, постављена је модерна радарска станица МР-760 "Фрегат-МА" и систем за обраду информација 5П-30Н2 Фрегат-Н2. Брод је опремљен комуникационим системом Р-779-28, а артиљеријску ватру сада контролише универзални систем МР-123-02/3 „Багира“.
Одлучено је да се не демонтирају четири противавионска топа АК-630М, две четвороцевне торпедне цеви и два бацача ракета РБУ-6000. У прамцу су остали лансери ПВО система „Кинжал“, а иза њих уместо застарелог АК-100 постављена је артиљеријска јединица А-190-01 калибра 100 милиметара. Брод је опремљен и са 16 силоса за крстареће ракете „Калибар“, „Оникс“ и „Циркон“, док се на бочним странама где се раније налазио комплекс „Раструб-Б“ налазе два лансера 3Ц24 са по четири ракете „Уран“.
© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Уђи у базу фотографијаРуски брод Тихоокеанске флоте „Маршал Шапошњиков“
Руски брод Тихоокеанске флоте „Маршал Шапошњиков“  - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
Руски брод Тихоокеанске флоте „Маршал Шапошњиков“
Још напредније ће бити наоружан противподморнички брод Пацифичке флоте „Адмирал Виноградов“ чији је почетак модернизације најављен крајем прошле године. У предузећу за градњу и ремонт бродова „Далзавод“ прецизирано је да ће бити замењено скоро сто одсто борбених система осим носача за топ АК-630. Брод ће бити опремљен ракетним системом „Калибар-НК“ и противподморничком ракетом „Пакет-НК“, док ће труп и кабловске трасе бити промењене.
На бочном зиду брода ће бити не два, већ четири вертикална лансера 3Ц14 са по осам силоса на сваком, не рачунајући четири противбродске ракете „Уран“. Тако ће „Виноградов“ бити рекордер руске флоте са крстарећим ракетама до 48 јединица. Као и адмирал „Чабањенко“, брод ће добити моћнији ПВО систем заснован на противваздушном ракетном систему „Штиљ“.
Према плановима, фрегата ће се вратити у службу 2024.године.
Модернизују се и још два типа пројекта 1155– „Адмирал Трибутс“ који је у служби од 1985.године и „Адмирал Пантелејев“( у служби од 1991.године), те ће за релативно кратко време флота бити озбиљно ојачана.

Најбоље наоружан

Велики противподморнички бродови пројекта 1155 и 1155.1 нису једини совјетски бродови који ће достићи савремени ниво. Компанија „Севмаш“ од 2013.године модернизује нуклеарну ратну крстарицу „Адмирал Нахимов“ пројекта 1144, 2 М „Орлан“. Од овог гиганта биће направљен тешки наоружан тип руске ратне морнарице са вертикалним лансерима са 80 силоса за крстареће ракете „Калибар“, „Оникс“ и „Циркон”, док ће ПВО имати противваздушни ракетни систем Ц-400 са 96 ракета.
Систем ПВО кратког домета „Кортик“ замениће ПВО систем „Панцир-М“, ракетни системи „Оса-М“ нови системи „Редут“, а комплекс „Пакет-НК“ ће штитити крстарицу од торпеда и подморница из непосредне близине.
Наравно, уз то иде најсавременија електроника, која ће повећати ситуациону свест посаде и значајно проширити могућности употребе ваздушног оружја.
„Нахимов“ ће бити опремљен напредним системима за комуникацију и навигацију, системом за електронско ратовање, као и ваздушном групом од три палубна хеликоптера Ка-27М који ће служити за потрагу подморница. Радови у фабрици би требало да буду завршени 2022-2023.године.
Велики противподморнички брод „Адмирал Чабаненко“  - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РУСИЈА
Руска фрегата „Адмирал Чабањенко“ ускоро снажнија за 32 крстареће ракете
Бродови руске Црноморске флоте - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
РУСИЈА
„Руско језеро“: Зашто Русији нико ништа не може у Црном мору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала