- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нереални сценарио: Прича о увлачењу Русије у сукоб око Украјине политичка а не ратна игра /видео/

© Sputnik / СтрингерЗграда Владе Украјине у Кијеву
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Пратите нас
Није реално да Америка може да увуче Русију у било какав оружани сукоб у Украјини тако да ће то ипак бити политичка, а не ратна игра, сматра новинар и публициста Синиша Љепојевић.
Сведоци смо, каже Љепојевић, једне исконструисане политичко-медијске приче о томе да ће Русија наводно напасти Украјину.
Бела кућа је чак, подсећа Љепојевић, саопштила да тачно зна кад ће Русија да нападне Украјину – између 15. јануара и 15. фебруара.

Сценарио виђен много пута

Он подсећа да смо много пута до сада видели исти сценарио – говоре да ће Русија напасти, а пошто је то измишљено Русија не нападне. Онда они ту ситуацију представе као да се Русија препала њихових упозорења.
„То су бесмислене ствари поготову данас када се све зна. Амерички проблем је потпуни хаос у унутрашњој политици. Пре само пар дана амерички председник је запретио Русији, а онда је у следећој реченици рекао да он жели стратешко партнерство са Русијом. То су нажалост за Америку потпуно бесмислице али се медији баве њима. Тако се ствара напетост, поготово сад када је Русија одлучна. Амерички представници су били у Бриселу и у Женеви, а после и у Бечу без икакве идеје и стратегије. Они нису имали одговор ни на једно питање које је постављено и напетост ће бити настављена“, рекао је Љепојевић.

Америка жели да за њу у Украјини ратују Пољаци

Знајући како Запад ради, Љепојевић је уверен да неће доћи до помака Украјине у чланство Алијансе, а да то прикривају појачаном реториком. Њима би, с друге стране, било идеално да испровоцирају Русију да се на неки начин укључи у неки сукоб а онда би Америка направила политичке поене у свом јавном мњењу.
„Иначе, Америка нема намеру да ратује у Украјини као што су Пољаци открили Америка жели да Пољаци ратују у Украјини против Русије. Није реално очекивати да ће се Америка укључити у неки ратни сукоб у Украјини али оно што јесте реално то је да Украјина стварно тешко да може да буде чланица НАТО не само што је то објективно, већ зато што у самом НАТО-у, без обзира на доминацију САД, тамо ипак постоје још неке земље које су врло важне, а пре свега Немачка, Француска па и Британија“, објашњава Љепојевић.

Русија неће напасти Украјину

Наш саговорник каже да не жели да се бави исконструисаним претњама, али да треба обратити пажњу на могуће последице неког несмотреног потеза. Неће Русије напасти Украјину, уверен је Љепојевић који додаје и да украјинске снаге немају капацитет да нападну Донбас. Ипак, према његовом мишљењу, у Украјини има много западних плаћеника и неки лудак из тих кругова може да направи велики проблем.
Љепојевић износи своје виђење најављених нових америчких санкција Русији.
„Америка упорно настоји да покаже како је она и даље доминантна у свету па уводи санкције, али некој земљи као што је Србија него – Русији. Пословни људи у Русији су потпуно спремни на то, а САД могу да уведу санкције само доларским трансакцијама. Али цео свет са Русијом и Кином све мање ради у доларима. Можда ће ту највише користи имати Енглеска, јер кад одете у пословни лондонски Сити, тамо је пуно руских и кинеских банака и компанија и оне ће да раде у некој другој валути. Ипак, дошло би до великог лома на светском тржишту, јер је јер нажалост већина светских трговинских трансакција у доларима, посебно у сектору енергије, па се може очекивати поскупљење нафте,“ оцењује Љепојевић.

Запад тражи кривца за економски колапс

Баш тај сценарио, додаје он, могао би да буде у интересу западних земаља, јер су оне у дубокој економској кризи. Очигледно је да са пројектом короне нису успели да оправдају свој економски колапс, јер они траже разлог изван стварног разлога, а стварни разлог економске кризе је системски. Наш саговорник тврди да је тај систем потрошен и да мора да се мења, а за то неко мора да буде крив.
„Да ли ће то бити корона, климатске промене или Русија или Кина, потпуно је свеједно. Из тог угла је врло забрињавајуће да су Американци спремни да жртвују читав Запад да би прекрили своје разлоге економског и на крају политичког колапса. Мало је вероватно да ће доћи до тих драстичних санкција али је ипак могуће,“ рекао је Љепојевић.

Русија „спонзор тероризма“ – доказ хаоса у САД

На вест да САД планирају да прогласе Русију за државу спонзора тероризма, наш саговорник истиче да је то тужан доказ апсолутног хаоса у политичкој Америци. Он се запитао на основу ког права Америка некоме дели такве етикете и оцењује да је ово можда један корак даље у потпуном рушењу досадашњег међународног система.
„Можда то на неки начин није ни лоше, па ће да убрза оно што је већ пропало, али је то до те мере апсурдно да је то тешко коментарисати. Једноставно не можете да верујете да ипак једна велика сила и озбиљна земља повлачи тако лоше потезе – што је веома лош знак“, сматра Љепојевић.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
РУСИЈА
Испуњен један од руских услова – Украјина неће ући у НАТО
Украјински војници у тенковима у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РУСИЈА
Групишу се екстремисти и специјалци: Украјинско буре барута сваког часа може да пукне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала