- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Време истиче: Ако Запад игнорише захтеве Русије, последице ће осетити на својој кожи

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаЗастава Руске Федерације
Застава Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Пратите нас
Русија неће бесконачно чекати одговоре САД и НАТО-а на безбедносне предлоге, а уколико Запад буде игнорисао њене захтеве, она ће штитити своју безбедност у Европи средствима чије ће последице осетити и Американци и Европљани, поручио је шеф руске делегације на преговорима у Бечу о питањима војне безбедности и контроле наоружања Константин Гаврилов.
Сат откуцава. Наши руководиоци су већ рекли да се не ради о месецима, чак ни о недељама. Чекамо писани одговор. Надам се да ћемо га добити следеће недеље“, изјавио је Гаврилов.
Он је за Јутјуб канал „Изолента лајв“ напоменуо да ће „Москва извући закључке ако Америка и НАТО буду игнорисале њене захтеве и да ће штитити своју безбедност у Европи другим средствама и методама“.
„И то ће осетити на својој кожи и Европљани и Американци“, упозорио је шеф руске делегације на преговорима у Бечу.
Истовремено, Гаврилов је оценио да је искључење Русије из међународног платног система „Свифт“ де факто немогуће и да је неодрживост таквих претњи Москви одмах била очигледна.

„Искључење Русије са нафтом, гасом и свиме. Они се шале? То се овако зове – хајде да их заплашимо. Ох, нису заплашени. У реду, онда нећемо“, иронично је прокоментарисао политичар, додајући да такве претње Запада на рачун Русије подсећају на „животињу која једе кактус, избоде се, али ипак наставља да га једе“.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на Исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РУСИЈА
Лавров: Одуговлачење по питању споразума о безбедности - неће проћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала