- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

За копање криптовалута биће довољан лаптоп или мобилни?

CC0 / Pixabay / Рударење криптовалута
Рударење криптовалута - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Пратите нас
Јаки рачунари који троше много струје за копање криптовалута и тако штете животној средини могли би да оду у пензију у наредним годинама, јер би модел рударења чији су саставни део могао да буде замењен другим, еколошки прихватљивијим решењем за које су потребни само криптовалуте и лаптоп или мобилни телефон.
Рударење криптовалута је већ неколико година врло профитабилна светска индустрија; све више компанија и људи упливавају у њене воде, али се суочава и са све више критика због штетног утицаја на животну средину, проузрокованог високом потрошњом струје потребне за копање криптовалута.
Истраживања показују да се чак 0,6 одсто укупне светске потрошње струје приписује рударењу криптовалута, а према подацима Кембриџ биткоин индекса, та индустрија сваке године потроши више електричне енергије од Норвешке. Суочени с критикама и забраном рада у Кини, рудари су почели да премештају своје рачунаре за копање у земље богате ветром и соларном енергијом, попут Норвешке и Шведске.

Крипто-рачунари иду у пензију?

Имајући све то у виду, не чуди што је Ерик Тидиен, потпредседник Европске управе за врeдносне папире и тржишта, рекао за „Фајненшел тајмс“ да је рударење биткоина постало национални проблем у његовој родној Шведској и да криптовалуте представљају ризик за постизање циљева Париског споразума о климатским променама.
Он је указао на то да постоје два модела рударења критповалута: „Доказ рада“ (Proof of work), који се тренутно користи за копање две најпопуларније криптовалуте: биткоина и етеријума, и „Доказ удела“ (Proof of stake), који троши мање струје од претходног, те мање и загађује животну средину. Зато је и позвао на забрањивање коришћења првог модела.
Кључна разлика између тих модела је у томе што „Доказ рада“ за рударење користи мрежу јаких рачунара који троше много струје, док „Доказ удела“ то не чини, већ из виртуелног новчаника рудара узима одређену количину криптовалута као залог, обавља процес, враћа му узете криптовалуте напослетку и даје сразмерну количину њих као награду за успешно извршен процес, појашњава Игор Мирковић из ЕЦД крипто-мењачнице.
„Код ‘Доказа удела’ не треба вам јак хардвер. Треба вам отприлике један лаптоп, али морате да имате криптовалуте које ће бити ваш залог. Мрежа је изузетно сигурна и исто је децентрализована, јер ће бити много тих малих залагача који ће потврђивати трансакције, а ето, штетан утицај по животну средину, за коју су многи данас забринути, биће мањи, јер је тај начин рударења много ‘зеленији’. Дефинитивно има смисла да се то промени“, појашњава Мирковић за „Спутњик“.
© PixabayЗа „зеленији“ модел нису потребни јаки рачунари који троше много струје.
Рударење криптовалута - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
За „зеленији“ модел нису потребни јаки рачунари који троше много струје.

Проблеми у преласку

Међутим, прелазак с „Доказа рада“ на „Доказ удела“ не може да се деси преко ноћи. Најбољи пример за то је етеријум, за чије рударење је пре око четири године започет процес транзиције на „зеленији“ модел, који би требало да буде готов ове године.
„Када се успостави консензус међу свим члановима мреже и одлучи се да се пређе с ‘Доказа рада’ на ’Доказ удела’, ту онда почиње низ мини задатака, од самог програмерског рада и писања новог софтверског кода до физичког рада, где ја своје графичке картице за рударење искључујем из струје и прелазим на нови вид рударења“, објашњава Мирковић.
У том процесу јавља се још проблема: неки рудари неће тако лако хтети да продају своје рачунаре за рударење у које су уложили много новца, па ће само почети да копају друге криптовалуте по моделу „Доказ рада“, а биће и оних који ће да једноставно дигну руке од копања и продају своје машине и криптовалуте, обарајући им успут цену. Ипак, охрабрује чињеница да многе нове криптовалуте морају да се копају путем „Доказа удела“.
„Процес преласка је врло сложен, али је могућ. Чак и кад би се биткоин одлучио за такав искорак, мислим да је дефинитивно могућ и да би га успешно урадили, али да би са собом донео велике промене. Таква открића у пољу рударења могу да допринесу читавој индустрији, не само крипто, него и осталима“, резонује Мирковић.
Чак када би рударење криптовалута потпуно прешло на „зеленији“ модел, остало би питање: колико је копање „Доказом рада“ заиста штетило животној средини у поређењу с другим индустријама, попут банкарске?
„Мислим да се глобално неће десити велики помак у екологији тиме што би криптовалуте прешле на ‘Доказ удела’, али нека оне буду окосница и свест у људима, јер до сада нисам приметио да се неко много брине о томе колико, на пример, штампање новца загађује животну средину. Биткоин je, по мени, покренуо здраву револуцију, људи су постали забринути за животну средину с његовог аспекта“, закључује Мирковић.
Рударење криптовалута - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Судар високог профита и борбе против климатских промена: Да ли ће ЕУ да забрани рударење биткоина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала