- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски политичар: Учешће у рату против Русије била би катастрофа за Софију

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Учешће у војном сукобу против Русије била била би катастрофа за Бугарску, изјавио је секретар националног савета Бугарске социјалистичке партије Антон Кутев у светлу извештаја о растућим тензијама око Украјине.
Од Бугарске не сме да се очекује исто понашање као код Пољске и балтичких земаља када је реч о тренутној напетости у ситуацији са Украјином, рекао је он поводом намере НАТО-а да у тим земљама распореди додатне снаге.
„Мислим да наши европски партнери, па и они из НАТО-а, треба то да разумеју. Историја Бугарске се знатно разликује од историје Пољске, Литваније и Летоније. Имамо сасвим други однос према Русији у том погледу, јер је њена улога била потпуно другачија у историји тих земаља, а код нас је сасвим другачија“, рекао је Кутев за телевизију „Нова“.
Он је прокоментарисао и критику на рачун владе о томе да јавност добија вести о намери да се у Бугарској распореде ловци и бродови НАТО-а од саме Алијансе, а не од власти. Подсећања ради, недавно је саопштено ће Холандија и Шпанија послати ловце и војне бродове у Бугарску.
С тим у вези, политичар сматра да је критика упућена бугарској влади оправдана и истакао да је у Бугарској и даље жив историјски принцип „никада против Русије“.
Земља се у актуелној ситуацији нашла у тешком положају, узимајући у обзир њен однос са Москвом и чланством у НАТО-и, оценио је Кутев.

Огроман део бугарског народа чине русофили, и када политика и геополитика доводу земљу у положај против Русије, јер, како каже, управо то се и дешава сада, Бугари то никако неће моћи да прихвате, нагласио је политичар.

С друге стране, ми смо чланица ЕУ и НАТО-а и не можемо да се правимо наивни и кажемо да ћемо учествовати у операцијама у Авганистану и размештању снага на другом крају свету, а да овде – у ситуацији са Русијом и Украјином, нећемо да учествујемо, објаснио је он.
С тим у вези, додао је да власт нерадо покреће ту тему управо због великог броја русофила у земљи.

„Због тога што бугарски народ не жели борбена дејства, ни војне тензије, тим пре са Русијом“, наводи Кутев и напомиње да Бугарска мора да нађе излаз из тренутне ситуације, јер би учешће у војном сукобу против Москве била катастрофа за земљу – да би пала влада, као и да би земља упала у дугорочне проблеме.

У Бугарској ће данас бити одржана седница Савета безбедности на коју су позвани министар одбране Стефан Јањев и руководиоци специјалних служби. Бугарски премијер је, са своје стране, оценио да тензије око Украјине расту, али да „не мирише“ на рат и да ће одлуке у потпуности бити засноване на ставу бугарских специјалних служби и Савета министара.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Самит НАТО у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
РУСИЈА
НАТО одбацио захтеве Русије да повуче снаге из Румуније и Бугарске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала