- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хаос у Атини због снега: Возачи 20 сати заробљени на ауто-путу, многи без струје /видео, фото/

© AP Photo / Thanassis StavrakisХаос на путевима због снега у Атини
Хаос на путевима због снега у Атини - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Снежни покривач је током протекле ноћи прекрио читаву грчку престоницу Атину, ометајући ваздушни саобраћај и заробивши многе возаче на ауто-путу. Поједине области Атике су остале без струје, а школе и вртићи су затворени.
Најдраматичнија ситуација је на ауто-путу Атика Одос, обилазници око Атине која повезује престоницу са аеродромом, објавио је портал „Катимерини“.
Како се наводи, око 5.000 возача сатима је било заробљено у аутомобилима на ниској температури у понедељак, неки чак и више од 20 сати, а десетине су заробљене и овог јутра.
Спасилачке екипе су се бориле током читаве ноћи да ослободе стотине возача у тренутку када је олуја, по имену „Елпида“, захватила Грчку и прекрила Атину дебелим слојем снега, извештава Ројтерс.

Помаже и војска

У акцији спасавања учествују јединице копнене војске са тешком механизацијом и санитетска возила.
© AP Photo / Thanassis StavrakisАтински трг Синтагма прекривен снегом
Атински трг Синтагма прекривен снегом - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Атински трг Синтагма прекривен снегом
Грчки министар за климатску кризу и цивилну заштиту Христос Стилијанидес је за такву ситуацију на обилазници окривио компанију која је задужена за ту саобраћајницу, наводећи да су њени челници на више састанака са представницима владе уверавали да ће имати довољно опреме како би пут остао отворен за саобраћај.
„Мислим да морамо утврдити одговорност. То ћу предложити премијеру“, изјавио је Стилијанидес.
Грчки медији приказали су снимак војника који деле храну, воду и ћебад некима од возача док је температура падала током ноћи.
Обилне снежне падавине су ретке у Атини, али је град сада већ другу годину заредом погођен снежним олујама.

Има и повређених

Петнаест путника је повређено када је једно шинско возило покушало да повуче воз са око 200 путника, који се зауставио у великом снегу у централној Грчкој.
Двојица повређених су у тешком стању, изјавио је један полицијски званичник.
Железнички и аутобуски саобраћај у Атини су обустављени, а затворени су и објекти за вакцинацију против ковида-19 у ширем региону Атине и на оближњем острву Евија, саопштили су здравствени званичници.
Државне службе, школе, продавнице и банке које нису неопходне у те две области и на многим грчким острвима, укључујући Крит, такође ће данас бити затворене јер се очекује да ће хладно време потрајати до среде.
© AP Photo / Thanassis StavrakisАкропољ под снегом
Акропољ под снегом - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Акропољ под снегом
Грчки авио-превозник „AegeanAirlines“ отказао је у понедељак готово све осим пет летова, и најавио је да ће распоред вероватно бити поремећен данас и сутра.
У региону Атике су нека подручја тренутно без струје услед оштећења проузрокованих континуираним снежним падавинама.
Грчка влада је данашњи дан прогласила државним празником у јавном и приватном сектору, након што је велики снежни покривач блокирао читаву земљу.
Власти су данас принуђене да обуставе већину активности приватних и јавних предузећа у региону Атике, регионалним јединицама Виотија, Евија, Киклади, на острвима Спорада и на целом острву Крит, због хладног времена.
Министар за климатску кризу и цивилну заштиту Христос Стилијанидес изјавио је синоћ да су све јавне службе обустављене, изузев општинских и регионалних влада, оружаних снага и снага безбедности, јавног здравља и других служби чији је рад неопходан за управљање ванредним временским приликама.
Јавни превоз ће саобраћати тамо где је то могуће, посебно возови, атински метро и трамваји.

Затворене школе и вртићи

Сви вртићи и школе биће данас затворени, а неће се одржавати ни онлајн часови јер ће бити одсутно административно особље неопходно за њихово вођење.
Стилијанидес је рекао и да је обустављен рад приватних предузећа, осим продавница хране (од 10 до 18 часова), апотека, бензинских пумпи и других услуга које су обично отворене током празника.
Грчки министар је додао да ће од данас поподне бити мање снега, али да ће се мраз задржати, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала