- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мозак Метаверзума: Настаје најбржи суперкомпјутер који је човек направио /видео/

© Фото : Youtube/Meta AI/PrintscreenСуперкомпјутер компаније Мета
Суперкомпјутер компаније Мета - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Компанија Мета, у оквиру које послује Фејсбук, објавила је да ће до средине ове године завршити конструисање „АИ рисрч суперкластера“, најбржег суперкомпјутера који је човек направио, а он ће бити „мозак“ Метаверзума.
„Развој следеће генерације напредне вештачке интелигенције захтеваће снажне нове компјутере, који су способни да изводе трилионе (јединица и 18 нула, милијарду милијарди) у секунди“, саопштено је из компаније Мета.
Тај суперкомпјутер користиће истраживачи Мете за нове моделе који могу да науче трилионе примера, као што су рад са стотинама различитих језика, анализа текста, слика и видеа, развој нових алата проширене реалности...
Истраживачи те компаније већ су почели да користе нови суперкомпјутер који је делимично прорадио.
„То ће помоћи не само да корисници буду безбедни на нашим сервисима, већ ће то бити у будућности, јер се он гради првенствено за Метаверзум“, саопштено је из компаније Мета.
Марк Закерберг раније је рекао да је Метаверзум велики пројекат те компаније. То је виртуелни простор у који корисници могу да уђу са различитих уређаја и да се баве неограниченим бројем активности, као што је дружење, играње, рад, разговори, посао...
Метаверзум је следећа генерација интернета.Он се може схватити као интернет чији смо део, односно интернет у ком можемо да будемо, за разлику од садашњег на ком смо гледајући у екране мобилних телефона или рачунара“, рекао је Закерберг.
Како је објашњено из Мете, нови суперкомпјутер моћи ће да обради егзабајт података (више од милијарду гигабајта), што је еквивалентно величини високо квалитетног видеа који би трајао 36.000 година.
Виртуелна стварност - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Из фотеље у свет: У нову еру би човечанство могло да закорачи већ следеће године
Виртуелни свет - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Подкаст
Метаверзум – шта нам доноси нови виртуелни свет? | Технограм
Оснивач Фејсбука Марк Закерберг представља апликацију Хорајзон воркрумс, претечу метаверзума - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Интернет постаје метаверзум, мрежа у коју ћемо моћи да уђемо /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала