- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Острва скоро нестала: Сателитски снимак Тонге показао степен разарања после ерупције вулкана

© AP Photo / CPL Vanessa ParkerПепео прекрио делове Тонге после вулканске ерупције
Пепео прекрио делове Тонге после вулканске ерупције - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Руска свемирска агенција „Роскосмос“ објавила је сателитски снимак који приказује степен разарања Тонге после недавне ерупције вулкана и покренутог цунамија.
Направљено је поређење границе два острва пре и после катастрофе, што је још једном потврдило разорну моћ ерупције вулкана.
Наиме, два острва Хунга Тонга и Хунга Хапај, која се налазе на 65 километара јужно од највећег острва Тонге, раније су била потпуно одвојена, а повезивало их је копно настало после снажне ерупције вулкана 2015. године.
Међутим, после ерупције 15. јануара, како показују сателитски снимци „Роскосмоса“, остали су само мањи делови острва, а вулканско копно између њих је потпуно нестало.
Америчка свемирска агенција НАСА је претходно саопштила да је ерупција вулкана, која је разорила Тонгу и покренула цунами таласе све до Калифорније, била више стотина пута снажнија од атомске бомбе која је сравнила Хирошиму 1945. године.
„То су прелиминарне процене, али мислимо да је количина енергије која је ослобођена током ерупције била једнака снази између 4 и 18 мегатона ТНТ-а“, рекао је научник НАСА Џим Гарвин.
Сателитски снимак ерупције вулкана на Тонги - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
СВЕТ
Застрашујући снимак из свемира: Снажна ерупција вулкана на Тонги /видео/
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала