- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Протести у центру Кијева, демонстранти се сукобили са полицијом /видео/

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПротести предузетника у Кијеву
Протести предузетника у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
У Кијеву су предузетници који траже пореске олакшице покушали да уђу у зграду Врховне Раде; након тога је избила туча између њих и полиције.
Демонстранти су прошетали централним улицама града. Међу њиховим захтевима је и усвајање предлога закона о поједностављеном системa коришћења каса и друге олакшице у Пореском законику. Наконшетње демонстранти су се вратили пред зграду Раде и наставили протесте.
Иницијативна група демонстраната покушала је након тога да уђе у зграду парламента. Због тога је дошло до туче, а полиција је употребила сузавац и привела неколико учесника митинга, укључујући организаторе који су се са бине обраћали окупљенима.
Полиција је потом потиснула предузетнике даље од зграде Раде, али су сукоби настављени.
Током сукоба, демонстранти су палили димне бомбе и бакље.
У центру кијева испред Главне управе Службе безбедности Украјине, непознати нападач отворио је ватру из аутомата.
Медији наводе да би то могао бити напад на организацију Украјинска застава.
Украјински бизнисмени почели су протесте у новембру 2020. Прво су се противили ограничењима због вируса корона, касније су почели да траже укидање одређених законских норми у пореској области. Предузетници се, између осталог, противе законима који налажу да власници малих предузећа имају касе. Од 15. децембра 2020. Протестују без престанка и сада дежурају у централном делу Кијева, повремено одржавајући шетње и митинге.
Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је пакет закона о одлагању увођења каса за мала предузећа до 1. јануара 2022. године. Зеленски је иницирао и стварање Координационог савета за решавање проблема микробизниса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала