- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сарајево покушава од Срба да отме земљу величине два и по Београда – Србија се укључује у одбрану

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаседање одбора за заштиту права Срба у ФБиХ
Заседање одбора за заштиту права Срба у ФБиХ - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Територија величине два и по Београда некада је била у власништву Срба у Федерацији БиХ. Захваљујући успостави нових земљишних књига у том БиХ ентитету постоји опасност да та земља буде одузета. Како би то спречили, институције Србије и Српске потписале су споразум о сарадњи.
Споразум, који се тиче сарадње у областима заштите имовинских права Срба из Федерације БиХ потписали су координатор рада канцеларија за правну помоћ Републике Српске и председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић и комесар за избеглице Србије Владимир Цуцић.
Овај споразум је одговор на нетранспарентност која прати успоставу нових земљишних књига и хармонизацију земљишно књижних и катастарских података. Због тога су владе Српске и Србије покренуле заједничку акцију која је дала резултате – за два месеца кампање у 2021. формирано је скоро осамдесет одсто више предмета за упис у земљишне књиге него у претходне три и по године.

ФБиХ покушава да отме два и по Београда

Важно место у кампањи имала је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, чији директор Арно Гујон каже да је ова институција преузела на себе обавезу да информише грађане о чему се ради.
„На територији Федерације БиХ 1991. живело је 541 000 Срба. Према попису из 2013. живело их је само 56 000. Процена је да око 400 000 Срба, оних који су расељени или избегли и њихови потомци полажу права на непокретности у власништву или у поседу“, истакао је Гујон.
Комесар за избеглице и расељена лица Србије Владимир Цуцић и председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић истакли су значајну улогу медија у обавештавању грађана о кампањи коју спроводе Српска и Србија.
Гробље - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2020
Сарајево спремно за „посмртни геноцид“ над Србима: Прекопавају више од 12.000 православних гробова
Цуцић истиче да се ради о кампањи која ће трајати најмање пет година, с обзиром на тежину проблема. То је, према његовим речима, својеврсни маратон, у чему институције Српске и Србије могу да помогну. Међутим, грађани сами морају да се ангажују ако желе да сачувају своју дедовину.
„То је основна порука, нико вас неће звати ако се сами не позовете. Кад кажем нико, нико од оних који су у обавези да заштите ваше право које нису заштитили скоро 25 година. Ако мислите да ће ико од тих који су омогућили ту врсту безвлашћа да у једном моменту кажу да ће заштитити права Срба на власништво, то се неће десити“, објашњава Цуцић.

Отимање земље од Срба – цивлизацијски пораз

Према Вујадиновићевим речима, право на својину је цивилизацијска тековина и трагично је да о очувању имовине Срба из ФБиХ данас мора да се разговара.
„Биће да је то највећи пораз оног друштва које је довело до ове ситуације. Покушали смо да успоставимо контакт са властима Федерације и да објаснимо да је тај начин неправедан, нетранспарентан, неправичан и да изнађено неко другачије решење. Пошто то није ишло, морали смо да радимо заједно, институције Српске и Србије“, рекао је он.
Сарадња између Србије и Српске довела је до успоставе шест канцеларија Републике Српске у Србији у којима грађани могу да поднесу захтеве за успоставу власништва над имовином у ФБиХ, како би информације допрле до свих заинтересованих грађана.
Поред физичких канцеларија, успостављена је и онлајн канцеларија, веб сајт „Српска земља“,Ђорђе Радановић, координатор рада канцеларија за правну помоћ Републике Српске и председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ каже да је „прозор за све оне који имају имовину у ФБиХ“. На овом сајту могу да се пронађу све информације везане за стицање права на имовину, као и обрасци које грађани могу да попуне како би остварили своја права.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала