- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Савет ЕУ: Нове препоруке за путовања од 1. фебруара

© Depositphotos.com / BrasilnutПлави британски пасош и застава ЕУ без једне звезде
Плави британски пасош и застава ЕУ без једне звезде - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Савет ЕУ је усвојио ревидирану препоруку о мерама које утичу на слободно кретање током пандемије ковида-19, у складу са којом мере треба да се примењују узимајући у обзир индивидуални статус, а не више ситуацију на регионалном нивоу.
“То значи да путникова вакцинација против ковида-19, тестирање или статус опоравка од ковида-19, као што је потврђено важећим дигиталним сертификатом ЕУ о ковиду, треба да буде кључна одредница”, наводи се на званичном сајту Савета ЕУ.
Приступ заснован на личности ће, како се додаје, значајно поједноставити правила и пружити додатну јасноћу и предвидљивост путницима.
Како је наведено, ова препорука ће ступити на снагу 1. фебруара од када ће и перод важења ковид сертификата бити ограничен на 270 дана.
На сајту Савета се наводи да важећи дигитални ковид сертификат подразумева потврду о вакцинацији, негативан резултат ПЦР теста или потврду о опоравку од ковида.
Када је реч о потврди о вакцинацији, наводи се да је реч о поврди да је добијена вакцина одобрена на европском нивоу ако је прошло најмање 14 дана и не више од 270 дана од последње дозе примарне серије вакцинације или ако је особа примила бустер дозу.
“Државе чланице би такође могле да прихвате сертификате о вакцинацији за вакцине које су одобриле националне власти или СЗО”, наводи се у препорукама Савета.
Други документ је негативан резултат ПЦР теста добијен не више од 72 сата пре путовања или негативан брзи антигенски тест добијен не више од 24 сата пре путовања, а трећи је потврда о опоравку која показује да није прошло више од 180 дана од датума првог позитивног резултата теста.
Од особа које немају дигитални ЕУ ковид сертификат могло би се захтевати да се подвргну тесту пре или најкасније 24 сата након доласка. Од овог правила изузета су деца млађа од 12 година, као и прекогранични радници.
ЕУ ће, како је саопштено, наставити да процењује ситуацију у регионима, а задржан је и механизам тзв. хитне кочнице у случају појаве нових варијанти или појачане забринутости у вези са ширењем вируса.
Препоруке Савета нису правно обавезујуће, тако да је на властима држава чланица да одлуче о њиховој примени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала