- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Северна Македонија и Приштина би у рат против Русије, Хрвати се сетили немачког искуства

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗаједничка војна вежба НАТО и Украјине "Three swords-2021"
Заједничка војна вежба НАТО и Украјине Three swords-2021 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
НАТО зна да ни војска Северне Македоније ни тзв. Косовa немају капацитете ни за сопствену одбрану, а камоли да се супротставе Русији у украјинској причи, тако да је та понуда чисто додворавање. С друге стране, Хрватска реагује рационално, вероватно уз консултовање са Немачком, када каже да њеној војсци није место у том сукобу.
Ово је мишљење доктора политичких наука Дејана Вука Станковића на понуду коју су из Северне Македоније и са тзв. Косова упутили НАТО-у њихови званичници.

Скопље и Приштина се нуде за Украјину, НАТО зна њихове капацитете

„НАТО неће чак ни узети у обзир косовски и македонски контингент да наводно бране Украјину јер и Северна Македонија и тзв. Косово не могу да бране ни сами себе а камоли Украјину. С друге стране, Хрвати су очигледно реални у погледу домета своје војске а и спољнополитичких околности које им говоре да не треба да се мешају у такве сукобе,“ каже наш саговорник.
Станковић напомиње да Хрвати знају да од њих ништа не зависи у том сукобу а да сваки државник који своје војнике шаље на туђа ратишта за тако нешто треба да има добро образложење.
„Хрватска нема никакве везе са сукобом у Украјини јер она је мала земља и мора да брине о својој безбедности а не верујем ни да НАТО нешто посебно рачуна на њих, тако да је њихова одлука одмерена и рационална. Северна Македонија и тзв. Косово су овим само желели да кажу да су уз Америку. Показали су и бесмислену лојалност америчким партнерима али и да не разумеју међународне односе. Због овог поступка мислим да ће и Приштина и Северна Македонија добити само гори третман и дебели минус у очима званичне Москве,“ напомиње Станковић.

Нико није луд да се поиграва са Русијом

По његовим речима, врло је могуће да је на став Хрватске на неки начин утицала Немачка, с обзиром на њено искуство из Другог светског рата.
„Немци су се два пута поигравали са Русијом од 1941 до 1945. године а резултат је познат. Немци, дакле добро историјски памте и они у такву једну авантуру неће да улазе, посебно што данас немају војску која може да заштити ни њихове сопствене границе,“ напомиње Станковић.
Како каже, нико у Европи није и наиван ни луд да се поиграва са Русијом и улази у тај сукоб, посебно што се зна да ако до сукоба дође, неће ни Америка ни Британија да жртвује своје људе већ ће гинути Украјинци.

Хрватска је верна НАТО и Америци, али..

Станковић овоме додаје да Хрватска овим чином није променила свој политички курс и да она остаје лојалан савезник Америке и НАТО, већ само да је показала да има спољнополитичку зрелост.
Подсећања ради, председник Хрватске Зоран Милановић је изјавио да Хрватска нема и неће имати ништа са кризом у Украјини и наглашава да ће у случају ескалације сукоба Русије и Украјине повући до последњег хрватског војника, и да сматра да Украјини није место у НАТО.
С друге стране, после Приштине данас је и нова северномакедонска министарка одбране Славјанка Петровска изјавила да постоји могућност да се војска те државе, уколико НАТО затражи, укључи у евентуални војни конфликт између Украјине и Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала