- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Светска војна ранг листа: Србија и ове године испред Хрватске

© Sputnik / Лола ЂорђевићВојска Србије
Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Сајт Global Firepower сваке године још од 2006. објављује годишњи извештај и ранг листу 140 националних оружаних снага, а према подацима за 2022. годину Србија је, као и годину дана раније, по јачини војске испред Хрватске, пише „Вечерњи лист“.
Србија је у 2022. години рангирана као 61. од 140 земаља, а Хрватска је корак иза, на 62. месту, преноси загребачки „Вечерњи лист“ и додаје да се ова листа може узети као донекле релевантна с обзиром да се ствара из године у годину.
Чињеница је да се у последњих неколико година Србија интензивно наоружава и диже годишње свој војни буџет и по 40-ак посто, наводи лист и истиче да се још 2017. године Хрватска налазила на 68. месту, а Србија на 89.
Додаје се да велики скок Србије на овој војној листи у само пет година, јер се пробила са 89. на 61. место, није изненађење, с обзиром да је у међувремену, како наводе, модернизовала целу ескадрилу од 12 МиГ-ова 29, набавила 20-ак тенкова Т-72, нови протвиавионски ракетни систем Панцир С-1, потом борбене хеликоптере Ми-35 и нови противоклопни ракетни систем Корнет, све из Русије.
У тексту се додаје да Србији из Кине стиже копија ПВО система великог домета ФК-3 (копија руског С-300), а већ су стигле кинеске борбене беспилотне летелице, као и да долазе сличне из Турске.
Лист истиче и да би заостајање Хрватске за Србијом де факто било веће да се није коначно одлучила на појединачно највећу војну набавку у својој историји, куповину 12 вишенаменских војних авиона Рафал из Француске за милијарду евра, од чега је више од трећине већ исплаћено крајем 2021.
Од земаља бивше Југославије, после Србије и Хрватске следећа по војној моћи је Словенија, на 86. месту, Босна и Херцеговине је на 123, Северна Македонија на 134, док Црне Горе уопште нема на овој листи, премда има војску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала