- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бакир Изетбеговић одбио позив да се обрати посланицима Народне Скупштине Републике Српске

© Фото : Јутјуб/TV1 HDСкупштина Републике Српске
Скупштина Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
Председник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић није прихватио позив председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића да се обрати на наредној седници парламента Српске на тему политичко-економске ситуације у Босни и Херцеговини.
Чубриловић је у изјави за бањалучки Глас Српске раније најавио скоро одржавање посебне седнице НСРС о ситуацији у БиХ на коју је позвао да се обрате и лидер СДА Бакир Изетбеговић и председник ХДЗ БиХ Драган Човић.
Чубриловић је рекао тим поводом да је "нама неопходан разговор, јер хитно мора да падне ово медијско 'дување' рата у политичком и јавном дискурсу".
"Република Српска неће рат. Ниједан њен званичник, ниједан медиј, ниједан изабрани функционер никада и нигде није поменуо рат као опцију. У том смислу сам их позвао посебно имајући у виду да су се оглушили на позив председнице Републике Српске која их је раније позивала на дијалог у складу са закључцима НСРС", рекао је Чубриловић.
Изетбеговић је у одговору Чубриловићу захвалио на позиву и подсетио да је он члан Колегијума Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на којем је већ, како каже, дискутовано о тој теми.
У уверењу да ће дискусија бити настављена, Изетбеговић констатује да је блокада институција, како каже, "беспотребно наметнута" и сматра да "никоме не доноси добро".
„Изналажење најприхватљивијих решења за државу Босну и Херцеговину" ствар је државних институција, а не ентитетских, и може бити разматрано само у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине и осталим надлежним државним институцијама", навео је Изетбеговићу у писму Чубриловићу, пренели су сарајевски медији.
Додао је и да Странку демократске акције у НСРС-у представља низ, како каже, веома искусних и способних посланика који могу дати конструктиван допринос решавању ситуације у којој се као друштво и држава налазимо, али само у делу који се односи на ентитет Републике Српске.
Изетбеговић, између осталог, у писму каже и да су "управо одустајање од блокада и повлачење неуставних закона и закључака основни предуслов за побољшање актуелне политичко-економске ситуације у Босни и Херцеговини", пренео је Танјуг.
Зграда Владе РС у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
РЕГИОН
Бањалука предлаже заједничку седницу влада два ентитета, ускоро и седница влада Србије и Српске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала